Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun04282024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Se caută lichidator pentru trei filiale Electrica cu active de 55 milioane de euro

Se caută lichidator pentru trei filiale Electrica cu active de 55 milioane de euro

electrica

Trei filiale Electrica, Servicii Energetice Moldova, Banat şi Dobrogea se desfiinţează. Asta pentru că, în perspectiva listării la Bursă a Electrica promisă pentru luna iunie, reprezentanţii autorităţilor susţin că Electrica trebuie curăţată de filialele şi participaţiile  ineficiente. În acest sens, compania organizează licitaţii pentru găsirea de lichidatori pentru cele trei firme cu active a căror valoare preliminată cumulată este de circa 55 milioane de euro.

Cât poate să câştige lichidatorul? Remunerarea va fi constituită dintr-un comision pe valoarea încasată din vânzarea bunurilor societăţii (exclusiv TVA) şi din recuperarea de creanţe, informează Electrica.

Hotărârile de dizolvare ale celor trei firme indică drept motivare faptul că activul net al firmelor (adică diferenţa dintre totalul activelor şi totalul datoriilor) a căzut sub jumătate din capitalul social subscris. Calculul e valabil şi dacă raportarea se face la situaţiile financiare de la finalul anului 2012 dar şi la situaţiile financiare disponibile la 30 septembrie 2013.

Valoarea preliminată a activelor în cazul Servicii Energetice Moldova este de circa 104,7 milioane lei, pentru Servicii Energetice Banat de 102,6 milioane de lei iar pentru Servicii Energetice Dobrogea de 44,6 milioane de lei.

Electrica precizează că remunerarea lichidatorului va fi constituită din comisionul aplicat la valoarea încasată din vânzarea bunurilor societăţilor (exclusiv TVA)  şi din recuperarea de  creanţe ale acestora inclusiv din contravaloarea unor tranzacţii de tipul achitării preţului unor active prin depunerea de creanţe drept preţ.

În anul 2012, Electrica Serv, filiala de întreţinere şi de servicii energetice a companiei Electrica a primit misiunea de a face privatizarea majoritară a tuturor firmelor regionale. Cele trei filiale nu au avut nici pe de parte rezultate satisfăcătoare.

Să detaliem. Servicii Energetice Banat a avut în anul 2012 o pierdere de 22,7 milioane de lei, mai mare chiar decât cifra de afaceri care a fost de 15 milioane de lei. Situaţia este similară şi pentru celelalte două filiale. Mai precis, Servicii Energetice Moldova a avut o pierdere de 15,4 milioane de lei la un rulaj de doar 13 milioane de lei. Servicii Energetice Dobrogea a avut la finele lui 2012 pierderi de circa 15 milioane de lei la o cifră de afaceri de doar 14 milioane de lei. Nu mai pomenim de datoriile mari.

Pe de altă parte, firmele au fost conduse… în aşa fel încât au ajuns să piardă tot mai multe lucrări în faţa concurenţei din zonă.
Înainte de înfiinţarea societăţilor regionale cu personalitate juridică proprie, acestea aveau statut de sucursale, unele aveau şi atunci pierderi iar neplata datoriilor la bugetul de stat de către unele dintre acele sucursale împiedica participarea filialei de întreţinere şi servicii energetice Electrica Serv SA la licitaţiile organizate de operatorii de distribuţie. Astfel s-a luat decizia înfiinţării de firme cu personalitate juridică proprie.

Cu concurenţa pe regiuni, se pare că această decizie a îmbunătăţit doar parţial afacerile Electrica Serv SA dar nu şi pe ale firmelor regionale.

Licitaţia

Costul fiecăreia dintre „Documentaţiile de licitaţie” este de câte 600 lei pentru Servicii Energetice Moldova şi Servicii Energetice Banat şi de 250 de lei pentru Servicii Energetice Dobrogea.

Garanţia de participare la licitaţii este de câte 3.000 de lei pentru Servicii Energetice Moldova şi Servicii Energetice Banat şi de 1.250 de lei pentru Servicii Energetice Dobrogea.

Lichidatorii interesaţi pot să  ridice Documentaţiile de licitaţie de la sediul Electrica din Str. Grigore Alexandrescu nr. 9, sector 1, Bucureşti, începând din 10 februarie. Data şi ora limită pentru depunerea ofertelor, pentru fiecare din cele trei licitaţii, este de 3 martie ora 10.

Tag Cloud