Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca ENEL să achite statului 401 mil euro pentru un pachet de acțiuni de 13,75%

Curtea de arbitraj de la Paris a decis ca ENEL să achite statului 401 mil euro pentru un pachet de acțiuni de 13,75%

enel

ENEL nu va plăti, pe pachetul de 13,75% pe care compania italiană este obligată să-l achiziționeze, potrivit contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud, nici 250 de milioane de euro, cât ar fi dorit, nici 550 de milioane de euro, cât a cerut statul român, ci 401 milioane de euro.

Decizia aparține Curtea de Arbitraj de la Paris și este rezultatul unui proces care a durat doi ani și jumătate.

“Enel confirmă că a primit din partea Camerei de Comerț Internaționale de la Paris decizia arbitrajului legat de participațiile deținute în sectorul electricității din România, respectiv legat de exercitarea de către SAPE a clauzei Put Option pentru Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia. Enel respectă decizia Curții și compania analizează în prezent detaliile acestei hotărâri. De altfel, rezultatul acestui arbitraj este în linie cu așteptările companiei și cu analiza efectuată intern asupra acestui caz”, precizează reprezentanții Grupului Enel în România.

Compania italiană susține că s-a declarat în repetate rânduri hotărâtă să respecte prevederile contractului inclusiv achiziționarea pachetului de acțiuni, singurul lucru în discuție era metoda de calcul prevăzută în contract, asupra căreia cele două părți aveau viziuni diferite.

ENEL deja și-a provizionat întreaga sumă cerută de statul român (521 de milioane de euro conform unei hotărâri de guvern emisă de Guvernul Ponta, plus alte aproximativ 30 de milioane de euro dobânzi), nu numai cele 401 milioane de euro decise de Curtea de Arbitraj de la Paris.

Tag Cloud