Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Laptopuri alimentate cu curent electric generat prin pedalare: pentru unii necesitate vitală, pentru alții - moft de hipsteri corporatiști

Laptopuri alimentate cu curent electric generat prin pedalare: pentru unii necesitate vitală, pentru alții - moft de hipsteri corporatiști

laptop pedalare

În 2009, o organizație non-profit demara în Afganistan un proiect privind distribuirea în școli a mii de laptopuri alimentate cu curent electric generat, în timp real, cu ajutorul unui sistem de pedale acționate chiar de către elevii care urmau să folosească aceste laptopuri. Utilitatea proiectului era evidentă: potrivit celor mai recente date oficiale, în 2012, mai puțin de o treime dintre locuitorii țării devastate de războaie aveau acces la energie electrică.

Ideea a prins, însă, se pare, și la experții occidentali în ceea ce se numește Corporate Social Responsability (CSR).Un lanț hotelier a anunțat recent că pune la dispoziția companiilor care organizează seminarii în facilitățile sale astfel de „laptopuri-biciclete”, pentru ca delegații să-și îmbunătățească astfel „palmaresul eco”.

Lanțul QHotels a anunțat că va oferi o nouă experiență „eco” clienților săi corporatiști care își trimit angajații și reprezentanții la conferințe, seminarii și cursuri organizate în spațiile respectivelor hoteluri: laptopuri alimentate cu curent electric prin pedalatul utilizatorilor lor.

Scopul este „îmbunătățirea palmaresului eco al clienților”, dar și atingerea țintei anuale de reducere a consumului de energie al lanțului hotelier.

Astfel, cei dispuși să participe la proiect vor trebui să pedaleze în continuu la generatorul-bicicletă furnizat de hotel pentru a converti 100 de wați de energie, necesari pentru alimentarea unui laptop. Potrivit reprezentanților hotelului, efortul este echivalent cu cel solicitat la o „cățărare ușoară” cu bicicleta. Generatorul funcționează precum o turbină eoliană.

QHotels susține că a efectuat și un sondaj în rândul companiilor care beneficiază de serviciile hotelurilor sale, din care a rezultat că 55% dintre repondenți pun mare preț pe „palmaresul lor eco” și consideră că generatorul de curent electric prin pedalare este o modalitate simplă și amuzantă de a alimenta laptopurile în cadrul conferințelor, care, în plus, îi menține în formă pe „bicicliști”.

„Suntem dedicați economisirii de energie electrică, dar și asigurării unui mediu eco pentru clienți. Am ținut seama de feedback-ul lor și, dat fiind că am constatat că problematica privind protecția mediului este foarte importantă pentru ei, suntem gata de noi inițiative, pentru a le susține target-urile în această privință, ca și pe ale noastre”, a declarat Philip King, manager la QHotels.

Ideea este însă departe de a fi nouă, iar unul din primele experimente de acest tip a avut loc într-un cu totul alt context.

În 2009, organizația internațională non-profit One Laptop Per Child (OLPC), demara în Afganistan un proiect privind distribuirea în școli a mii de laptopuri alimentate cu curent electric generat, în timp real, cu ajutorul unui sistem de pedale acționate chiar de către elevii care urmau să folosească aceste laptopuri.

Utilitatea proiectului era evidentă: potrivit celor mai recente date oficiale, în 2012, mai puțin de o treime dintre locuitorii țării devastate de războaie aveau acces la energie electrică.

OLPC este sprijinită financiar de mari companii precum AMD, Chi Mei, eBay, Google, Marvell Technology Group, News Corporation, Nortel, Red Hat sau Quanta.

În octombrie 2009, OLPC a distribuit circa 2.500 de laptopuri alimentate cu curent electric generat prin pedalare de către utilizatori elevilor de la clasele IV, V și VI de la școli din Kabul, Herat și Jalabalad.

Angajații OLPC s-au ocupat și de conectarea în rețea și la Internet a laptopurilor respective. Astfel, în fiecare clasă au fost instalate câte două rutere. În plus, organizația a instalat pe laptopuri un sistem centralizat de administrare a fișierelor și folderelor cu conținut educațional utilizate la orele de curs.

Tag Cloud