Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Exxon a detronat Apple și a redevenit cea mai valoroasă companie din lume

Exxon a detronat Apple și a redevenit cea mai valoroasă companie din lume

20130418 - Apple 1Evoluția dezastruoasă a acțiunilor Apple din ultima jumătate de an a transformat compania din californiană din motorul bursei americane într-o adevărată frână și a condus la detronarea sa de pe poziția de regină a NYSE de către gigantul petrolier Exxon Mobil Corp.

Ieri, acțiunile Apple au atins minimul ultimelor 12 luni, pierzând 5,5% și încheind ziua la 402,6 dolari pe acțiune. Asta după ce câteva momente a căzut pentru prima dată din 2011 chiar și sub nivelul de 400 de dolari. Compania californiană a pierdut din septembrie 2012, când a înregistrat cotația maximă de 702,10 dolari, și până astăzi numai puțin 40%.

Declinul de ieri este pus de Financial Times pe seama ultimelor rapoarte care arată o lentoare în lansarea de noi produse. În această săptămână unul dintre furnizorii cei mai importanți ai Apple, Cirrus Logic Inc., care furnizează cip-urile audio pentru iPhone și iPad, a anunțat o scădere a vânzărilor ca urmare a faptului că unul dintre clienții săi, pe care n-a vrut să-l numească s-a orientat către alte componente. Analistul Peter Misek de la Jefferies & Co. susține că anunțul Cirrus sugerează o scădere a vânzărilor Apple în perioada aprilie-iunie, ca urmare a faptului că este improbabil ca Apple să mai lanseze noul iPad mini sau noua generație de iPad până la finalul trimestrului, așa cum s-a întâmplat în fiecare din ultimii trei ani.

Liderii pierd, S&P 500 câștigă

Interesant este însă că Apple a fost detronată de o companie care la rândul său a înregistrat atât ieri, cît și de la începutul anului, scăderi ale cotațiilor. Exxon Mobil Corp a pierdut ieri 0,61%, iar de la începutul anului acțiunile Exxon au scăzut cu 0,5%. Un declin mult mai mic însă decât cel de 25% înregistrat de Apple de la începutul lui 2013.

Și mai interesantă este evoluția bursei în ansamblu, care în pofida faptului că liderii săi scad, își vede înainte de treabă, nestingherită. Indicele S&P 500 s-a apreciat în acest an cu 9%.

Potrivit Wall Street Journal, situația poate fi descrisă în două moduri: fie indexul ar fi fost la un nivel net superior dacă și cei doi lideri și-ar fi făcut treaba și-ar fi contribuit la apreciere, fie actualul actuala evoluție a bursei este nesustenabilă în condițiile în care cele două companii continuă să piardă teren.

20130418 - Apple

Google Inc. ocupă poziția a treia

Încă de la începutul anului, cele două companii s-au concurat aprig pentru prima poziție. Însă trend-ul de depreciere al Apple este evident, în timp ce evoluția Exxon a fost mai degrabă una de stagnare. De-a lungul lui 2012, Apple a fost regina necontestată, la fel cum se poate spune de Exxon în perioada 2006-2011.

Topul celor mai valoroase companii listate este completat de Google Inc., Berkshire Hathaway Inc., Wal-Mart Stores Inc., Microsoft Corp, General Electric Co. și IBM.

Exxon este prezentă și în România, unde, alături de cei de Petrom, au efectuat explorări în perimetrul Neptun din Marea Neagră. În luna februarie a anului trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Potrivit Petrom,"evaluarea suplimentară a rezultatelor sondei Domino-1 a permis o estimare iniţială preliminară a producţiei de gaze potenţiale dintr-o dezvoltare viitoare a Domino de aproximativ 630 milioane picioare cubice (17,8 milioane metri cubi - n.r.) pe zi".

 

Tag Cloud