Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Reţeaua electrică a Greciei se privatizează. Pentru turişti

Reţeaua electrică a Greciei se privatizează. Pentru turişti

santorini Grecia

 Turismul acoperă cam 15% din încasările anuale ale Greciei. Insulele greceşti sunt foarte vizitate de turişti însă alimentarea acestora cu electricitate prin generatoare pe motorină se dovedeşte tot mai greu de susţinut, nu doar din perspectiva normelor de mediu cât ca urmare a frecventelor căderi de curent cauzate de stricarea generatoarelor. Or, ţara nu-şi permite să cheltuie 2,5 miliarde de euro cam cât ar costa de fapt extinderea reţelei electrice spre insule şi să se lege de ţări precum Italia. Aşa se face că Parlamentul grec a aprobat joi legislaţia pentru privatizarea reţelei, în încercarea de a atrage investitori şi de a spori siguranţa în alimentarea cu electricitate a unor insule precum Santorini sau Creta, scrie Reuters.

Noua lege le permite potenţialilor investitori să cumpere 66% din operatorul de reţea ADMIE, care gestionează circa 11.000 de kilometri de linii de înaltă tensiune de-a lungul Greciei.

“Cheltuim în fiecare an cam un milion de euro pe motorină şi păcură pentru a alimenta insulele cu curent”, a declarat Yannis Maniatis, ministrul Energiei din Grecia.

Cazurile în care anumite insule rămân fără curent, şi în sezon turistic, sunt foarte frecvente astfel că e nevoie să se trimită deseori avioane şi nave militare cu generatoare electrice şi cu ajutoare diverse, în respectivele perioade.

O reţea electrică spre insulele însorite care beneficiază şi de vânt constant ar permite, în plus, şi dezvoltarea energiei din panouri solare sau eoliene, care poate să fie o nouă sursă de venit. Opoziţa greacă şi anumite sindicate nu sunt însă de acord cu privatizarea.

Vânzarea controlului ADMIE este estimată pentru acest an.

De altfel, într-o mişcare similară, 66% din DESFA, operatorul reţelei naţionale de conducte de gaze din Grecia a fost  cumpărat de azerii de la Socar la finele anului trecut, cu 400 milioane de euro.

 

Tag Cloud