Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Ucraina are suficient gaz pentru a nu mai importa niciun metru cub din Rusia în acest an

Ucraina are suficient gaz pentru a nu mai importa niciun metru cub din Rusia în acest an

Ucraina-retea de transport gazeUcraina are stocuri suficiente de gaz natural pentru a putea încheia acest an fără a mai importa niciun metru cub din Rusia, a declarat ministrul energiei ucrainean, Eduard Stavitsky, citat de Ria Novosti.

Potrivit acestuia, facilitățile de stocare din Ucraina sunt pline, ceea ce înseamnă că Kiev-ul poate suspenda importurile din Rusia până în 2014.

Presa din spațiul ex-sovietic a raportat la începutul acestei săptămâni că Ucraina, unul dintre cei mai mari consumatori de gaz rusesc, a stopat importurile la 9 noiembrie.

Eduard Stavitsky a precizat că cererea de gaze din Ucraina a scăzut considerabil în acest an, din cauza vremii neobișnuit de caldă. "Cererea de gaze este de aproape cu 45 la sută mai redusă față de estimările Naftogaz (compania națională ucraineană de gaze -n.r.) , a explicat ministrul.

Stoparea importurilor vine într-un moment de maximă tensiuneîntre Moscova și Kiev. La începutul acestei luni, premierul rus Dmitri Medvedev a somat Kiev-ul să plătească o restanță de 882 milioane dolari la factura de gaze.

Analiștii politici pun actualul conflict pe seama refuzului Ucrainei de a se alătura uniunii vamale creată de Moscova cu Kazakhstan și Belarus și intenției sale anunțate de a semna o serie de acorduri de schimb liber cu Uniunea Europeană, în tentativa sa de a-și dilua dependența economică față de Rusia.

Ucraina plătește circa 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale furnizată de Rusia, unul dintre cele mai mari preţuri din Europa, şi încearcă să obțină termeni contractuali mai favorabili din partea Gazprom.

172399537

Tag Cloud