Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Cheltuielile cu motorina și benzina, deductibile doar pe jumătate în România. Cum e în ţările vecine?

Cheltuielile cu motorina și benzina, deductibile doar pe jumătate în România. Cum e în ţările vecine?

carburanti

 

Cheltuielile cu autovehiculele sub 3,5 tone și cu maxim 9 locuri pentru pasageri, utilizate de companii, sunt deductibile în proporție de doar 50% în România, în timp ce companiile din Ungaria beneficiază de deduceri totale. În cazul Poloniei și Slovaciei, cheltuielile legate de întreținerea mașinii, precum și cheltuielile cu carburanții, sunt deductibile integral în măsura în care autovehiculul este utilizat în folosul companiei, indică un studiu al companiei Accace.

În Cehia sunt considerate deductibile toate cheltuielile referitoare la autovehicule, cu excepția celor cu carburanții, dacă angajatul utilizează în mod gratuit autovehiculul respectiv și pentru uz personal, în acest caz 1% din prețul mașinii fiind considerat parte din venitul angajatului în fiecare lună de utilizare.

„Faptul că firmele private din România pot deduce doar 50% din costul cu combustibilul poate afecta modul în care acestea își desfășoară activitatea și chiar nivelul de competitivitate pe plan regional, în contextul unei economii tot mai globalizate”,  a declarat Adrian Soltan, Accounting Manager Accace în România.

Potrivit acestuia, România este unul dintre statele din regiune cu un sistem amplu de taxe, impozite directe și indirecte, precum și norme de aplicare a acestora. Gradul ridicat de complexitate al categoriilor de cheltuieli îngreunează modul în care companiile țin evidența contabilă.

De altfel, la nivel regional, România se numără printre statele care limitează cel mai mult şi deducerea unor cheltuieli precum cele cu sponsorizările sau asigurările private pentru angajați, în timp ce state precum Ungaria, Cehia sau Slovacia acordă deduceri mai mari sau chiar în totalitate pentru aceste tipuri de cheltuieli.

 

Tag Cloud