Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Guvernul Ponta aplica indicatiile lui Basescu. Vosganian: Romania isi va redeschide minele

Guvernul Ponta aplica indicatiile lui Basescu. Vosganian: Romania isi va redeschide minele

Mine dezafectate

Statul roman, detinator de rezerve de carbune, uraniu si aur, intentioneaza sa redeschida exploatarile miniere care erau considerate neviabile, ca urmare a faptului ca interesul investitorilor pentru aceste exploatari este in crestere, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Guvernul va elabora in urmatoarele doua saptamani un proiect de lege care va permite minelor de carbune si de metale neferoase sa-si reia operatiunile, a declarat Vosganian, citat de Bloomberg.

Noua lege va viza, totodata, accelerarea procesului de autorizare in minerit, a adaugat ministrul.

Romania a inchis o serie de mine de carbune si uraniu considerate neviabile dupa aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, intrucat acestea nu indeplineau standardele comunitare de mediu. Pe de alta parte, interesul investitorilor fata de industria miniera romaneasca este in crestere, pe masura ce resursele naturale din alte regiuni sunt pe cale de epuizare, comenteaza Bloomberg.

Implementarea de tehnologii moderne si investitiile private ar putea permite minelor sa isi reia activitatea, sustine Vosganian.

„Am remarcat ceesterea interesului investitorilor in ultimii doi-trei ani”, a subliniat ministrul.

Vosganian a tinut sa precizeze ca proiectul de lege care va fi elaborat de Guvern nu se va referi si la proiectul aurifer de la Rosia Montana, dezvoltat de canadienii de la Gabriel Resources.

„Proiectul de la Rosia Montana trebuie sa isi clarifice aspectele legate de respectarea standardelor de mediu”, a spus Vosganian.

La sfarsitul anului 2009, statul roman a aprobat inchiderea a 550 de mine.

"Coabitare" tacita

Presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca una din principalele sanse de dezvoltare ale Romaniei consta in exploatarea potentialului minier.

In martie 2012, Basescu a declarat, intr-un discurs sustinut la Parlament, ca trebuie sa se acorde atentie crearii de locuri de munca, aratand ca el sustine, in context, „redeschiderea mineritului” care a devenit rentabil.

„Redeschideti mineritul care a devenit rentabil”, le-a spus presedintele parlamentarilor, precizand ca nu este rolul sau sa discute conditiile comerciale, respectiv daca Romania are bani pentru acest demers sau este nevoie de investitii straine.

In mai anul trecut, la investirea noului guvern Ponta, Basescu a reluat mesajul, spunand ca se asteapta de la noul Executiv sa gasească solutii de creare de noi locuri de munca si ca investitiile in exploatarile de minerit de aur si cupru reprezinta o astfel de solutie.

„Ma astept sa gasiti solutii de creare a locurilor de munca. (...) Si aici probabil ca investitiile in minerit, si nu am nicio retinere sa spun din nou, exploatarile de aur, de cupru sunt o solutie, datorita cresterii pretului acestor materiale pe piata mondiala”, a spus Basescu.

El a mai mentionat ca modul cum vor fi facute aceste investitii in exploatarile din minerit „este, sigur, o problema a Guvernului”.

Tag Cloud