Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat06152024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse CE Oltenia vrea noi garanţii Eximbank pentru credite şi dublarea participaţiei la Medserv Min

CE Oltenia vrea noi garanţii Eximbank pentru credite şi dublarea participaţiei la Medserv Min

CE Oltenia 2

 Directoratul Complexului Energetic Oltenia a completat ordinea de zi a a AGEA programată pe 13 iulie, printre puncte figurând aprobări pentru modificarea procentului de garantare Eximbank pentru credite de la BRD şi BCR, pentru completarea garanţiilor acordate pentru un credit de 153 milioane de lei de la Raiffeisen dar şi aprobarea majorării participaţiei la Medserv Min, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

La aceste aprobări de pe ordinea de zi se mai adaugă şi altele pentru ratificarea unor acte adiţionale semnate în primăvară pentru credite de la BRD şi BCR.

Amintim aici că în anii din urmă, Complexul a luat mai multe credite bancare la care, chiar dacă nu are restanţe de plată, le schimbă garanţiile periodic, la fel cum apelează şi la Eximbank pentru susţinere în acest sens.

La începutul anului trecut, compania a hotărât prelungirea până la 31 ianuarie 2015 a unei facilităţi de credit overdraft de 153 milioane de lei de la Raiffeisen Bank. Tot cam în acea perioadă, şi-a schimbat garanţiile pentru două credite, unul de 31 milioane de euro de la BRD şi altul de 47 milioane de euro de la BCR constituind garanţii reale mobiliare pe creanţe din vânzarea de curent în valoare totală de peste 160 de milioane de lei.

Vara trecută, CE Oltenia a hotărât să modifice ipoteca mobiliară asupra creanţelor pentru contractul pentru o facilitate de credit de 30 milioane de lei de la BRD. Este vorba mai precis despre înlocuirea contractului de furnizare lignit către CET Govora semnat în ianuarie 2013 cu un nou contract similar, semnat în aprilie 2014, cu acelaşi CET.

Cât despre Medserv Min, compania de servicii medicale, la care Complexul controlează deja 97,22%, Directoratul CE Oltenia se aşteaptă la aprobarea majorării participaţiei la capitalul social Medserv de la 6.125 de acţiuni la 12.004 acţiuni, obţinute prin conversia dividendelor aferente anilor 2002 – 2013 în sumă de circa 588.000 de lei cu valoarea nominală de 100 lei pe acţiune.

Revenind la credite, plata acestora (aferente creditelor în valută contractate de fostele complexuri energetice) au afectat în bună măsură profitul net de pe anul trecut alături de costurile de conformare la cerinţele de mediu.

Profitul obtinut din exploatare, de +61.847.000 lei, a fost tras în jos de cheltuieli non-cash de peste 410 milioane lei (ajustări pentru depreciere creanţe, 356.249 mii lei; pierdere financiară, 54.895 mii lei). La acestea s-a adăugat şi costul certificatelor de CO2, suma necesara achizitionarii lor majorând cheltuielile cu încă aproximativ 344 milioane de lei lei.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9%, de la 30,4% în anul 2012 la 21% în 2014, mai ales din cauza energiei regenerabile tot mai multe introduse în sistem.

 

Tag Cloud