Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse iPhone-ul consumă mai mult curent decât frigiderul. Costurile vor creşte şi mai mult când serviciile de cloud nu vor mai fi susţinute de… cărbune

iPhone-ul consumă mai mult curent decât frigiderul. Costurile vor creşte şi mai mult când serviciile de cloud nu vor mai fi susţinute de… cărbune

z iPhone

Un iPhone consumă mai multă energie decât un frigider de mărime medie. Cea mai mare parte a electricităţii este “mâncată” de serviciile de cloud şi nu de încărcarea la priză. Totuşi, costurile cu transferul de date la nivel global sunt încă reduse ca urmare a faptului că energia din spatele serviciilor de cloud este cea mai ieftină, respectiv din cărbune. Trecerea la energie regenerabilă va scumpi aceste servicii, indică un material al Digital Power Group.

În cifre concrete, un frigider consumă annual, în medie, 322 kWh, în timp ce un iPhone consumă 361 kWh.

Sistemele de comunicaţii din lume utilizează 1.500 TWh, adică 10% din consumul global de energie sau la fel de mult precum Germania şi Japonia la un loc. Pentru a vă face o idee, doar un TWh este destul pentru a alimenta cu energie 90.000 de case un an de zile. Consumul prezent cu comunicaţiile este egal cu consumul total de energie din anul 1985.

Cu tot mai multe device-uri tot mai smart şi conectate în fiecare zi la internet, traficul orar pe internet este de aşteptat să-l depăşească pe cel anual din anul 2000.

Mai mult decât atât, până în anul 2035, studiul revistei citate estimează că serviciile de cloud vor consuma aproape la fel de multă energie precum iluminatul. În prezent, se consumă mai multă energie pentru a transmite câteva episoade dintr-un film pe iPhone decât pentru a-l scrie pe un DVD şi a-l primi la pachet acasă.

Deloc surprinzător, unul dintre cei mai mari consumatori globali de servicii de clouding este Apple. Cea mai mare parte din această energie (în cazul Apple peste 55%) este susţinută de arderea cărbunelui. Asta pentru că transferul de date este în creştere la nivel global, fapt care, pe de o parte, justifică utilizarea celei mai ieftine energii, cea din cărbune.

Pe de altă parte însă, sunt tot mai multe presiuni de a se trece de la cărbune, care este blamat pentru aşa-zisa încălzire globală, la utilizarea pentru susţinerea serviciilor de clouding a energiei regenerabile, iar Apple susţine că va trece total pe energie regenerabilă în viitorul apropiat.

Nu se ştie dacă după această trecere iPhone-urile vor funcţiona cu intermitenţe sau nu, sigur e că vor consuma o energie mai scumpă, adică vom plăti mai mult.

Tag Cloud