Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Conducta de gaze care va lega Bulgaria de Serbia ar putea fi finalizata in 2015

Conducta de gaze care va lega Bulgaria de Serbia ar putea fi finalizata in 2015

pipeline

Bulgaria si Serbia intentioneaza sa finalizeze lucrarile de constructie la conducta ce urmeaza sa conecteze retelele de gaze naturale ale celor doua state, in lungime de 150 de kilometri, in 2015, ceea ce le va permite celor doua tari din Balcani sa isi diversifice resursele de energie, transmite Bloomberg.

Sectiunea bulgara a conductei, programata sa se intinda pe o lungime de 62 de kilometri, de la Novi Iskar, langa capitala Sofia, pana la Kalotina, in apropiere de frontiera sarba, va costa circa 48 de milioane de euro, bani proveniti in special de la Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat al Ministerului Energiei si Economiei de la Sofia.

Conducta, proiectata sa functioneze pe ambele „sensuri", va avea o capacitate minima anuala de transport de 2 miliarde de metri cubi de gaze si va permite Bulgariei sa importe gaze din Occident via Serbia. Bulgarii au finalizat deja studiile de fezabilitate ale proiectului si intentioneaza sa selecteze un constructor pana in februarie 2014, potrivit sursei citate.

In prezent, Bulgaria importa gaze naturale exclusiv din Rusia si vrea sa isi diversifice reteaua de furnizori, dupa ce o disputa intre Ucraina si Rusia privind pretul a dus la intreruperea pentru doua saptamani a livrarilor in 2009.

Ministerul bulgar mai sustine ca, anul acesta, va fi finalizata conducta de interconectare cu reteaua de gaze a Romaniei, al carei cost este estimat la 24 de milioane de euro. In plus, bulgarii vor sa puna in functiune in 2015 un sistem similar de interconectare cu Grecia si au in plan un proiect de acelasi tip si in relatia cu Turcia.

Valoarea totala a proiectului de interconectare a retelelor de gaze ale Serbiei si Bulgariei este estimata la circa 120 de milioane de euro, iar acordul dintre cele doua state privind realizarea sa a fost semnat in decembrie anul trecut, cu sprijinul UE.

Tag Cloud