Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon07222024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Benzinăriile Socar, 5 mil. € de la ING Bank cu posibilitate de extindere la 10 mil. €

Benzinăriile Socar, 5 mil. € de la ING Bank cu posibilitate de extindere la 10 mil. €

Socar

Acţionarii lanţului de benzinării Socar Petroleum, deţinut în întregime de compania de stat Socar (prescurtare de la The State Oil Company of Azerbaijan Republic), intenţionează să încheie cu ING Bank un contract de facilitate de credit neangajant pentru un capital de lucru în valoare de 5 milioane de euro, indică o hotărâre recentă a companiei, consultată de Energy Report.

Compania ar urma să aprobe, printre altele, şi negocierea oricăror anexe pentru o eventuală extindere a facilităţii până la 10 milioane de euro.

Printre garanţiile puse la bătaie de azeri se numără combustibil aflat pe stoc şi benzinării, detaliile legate de acestea urmând a fi alese şi aprobate în prealabil de acţionari.

De curând, Socar a hotărât să prelungească mandatul de director general al lui Hamza Karimov pentru încă trei ani. Într-un document al companiei, consultat de Energy Report, se indică faptul că “Activitatea Societăţii a crescut semnificativ în ultimii doi ani de la 15 staţii la 32 de staţii şi de la 339 de angajaţi la 440 de angajaţi”.

Mandatul lui Karimov expira în septembrie 2015, atât cel de administrator cât şi cel de director general. Mandatul de administrator a fost prelungit cu patru ani iar mandatul de director general a fost prelungit cu trei ani.

În acelaşi timp, acţionarii companiei au aprobat un mandat de reprezentare limitată a companiei de către managerul financiar Rashad Abassov şi la fel pentru managerul operaţional Ramin Allyev. Niciunul dintre ultimii doi nu vor fi numiţi directori.

Socar şi-a făcut intrarea în România cumpărând 90% din acţiunile firmei botoşănene Romtranspetrol, companie cu vechime de peste zece ani pe piaţa de produse petroliere şi mulţi ani un important partener al Rompetrol. Romtranspetrol avea însă multe datorii astfel că achiziţia de către Socar a fost în primul rând o re-punere pe picioare a afacerii. Apoi, azerii au cumpărat şi restul de 10%, astfel că deţin integral controlul lanţului de benzinării din România.

Revenind la extindere, obiectivul declarat al azerilor de la Socar este să ajungă la cota de 10% pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România, adică peste 100 de staţii, la cum arată piaţa acum.

SOCAR deţine, în acest moment, staţii de alimentare în următoarele judeţe din România: Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Bistriţa, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad şi Sibiu.

Tag Cloud