Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV sugerează că a obținut de la Gazprom o reducere a prețului de import al gazelor rusești

OMV sugerează că a obținut de la Gazprom o reducere a prețului de import al gazelor rusești

OMV Gazprom

Austriecii de la OMV, compania-mamă a Petrom, au ajuns, prin subsidiara EconGas, la un acord preliminar cu furnizorul lor de gaze Gazprom Export, OMV sugerând că a obținut o îmbunătățire a termenilor contractuali.

"Este o etapă importantă pentru a pune EconGas într-o poziție mai competitivă. Noul aranjament reflectă parteneriatul sustenabil cu furnizorii noștri de gaze pe termen lung. Apreciem rezultatele negocierilor constructive, care ne aduc mai aproape de actualele condiții de piață în ceea ce privește gazele naturale", a declarat CEO-ul OMV, Gerhard Roiss.

În timpul negocierilor uzuale pentru revizuirea prețurilor purtate cu furnizorul de gaze naturale Gazprom Export s-a ajuns la un acord interimar acceptabil, se precizează într-un comunicat al OMV.

Potrivit acordului, termenii contractului pe termen lung de furnizare gaze naturale au fost ajustați pentru a reflecta mai fidel actualele condiții de pe piețele europene de gaze și există posibilitatea ca, în viitorul apropiat, termenii contractuali să mai fie revizuiți o dată, precizează austriecii.

Afectează profitabilitatea

"Acest acord preliminar, laolaltă cu ajustarea recentă a termenilor acordului cu Statoil, va permite EconGas să își îmbunătățească performanțele în viitorul apropiat", a declarat Hans-Peter Floren, membru al board-ului executiv OMV, responsabil cu divizia de gaze și electricitate.

OMV mai precizează că, din cauza confidențialității acordului, nu poate dezvălui mai multe detalii despre ajustarea termenilor contractuali.

În raportul OMV pe al treilea trimestru și primele nouă luni din 2013 se menționează că marjele subsidiarei EconGas au rămas negative din cauza faptului că renegocierea contractului de furnizare gaze naturale pe termen lung cu Gazprom nu fusese încă finalizată.

OMV estima încă din noiembrie 2012 că decalajul dintre prețul spot al gazelor naturale și cel din contractele pe termen lung cu Gazprom va continua să preseze asupra profitabilității business-ului și anul acesta.

Acorduri de pe vremea Uniunii Sovietice

La acea dată, austriecii plăteau Gazprom cu circa 5 euro mai mult pe MWh echivalent de gaze naturale decât dacă ar fi cumpărat de pe piețele spot europene.

"Cei care sunt angajați în contracte de cumpărare de gaze din Rusia în care cotațiile la petrol sunt parte din formula de calcul al prețului de livrare sunt împovărați. Pentru EconGas, această povară începe să se vadă și în rezultate", declara, în noiembrie 2012, CFO-ul OMV, David Davies.

OMV se bazează pe livrări de gaze din Rusia din 1968, când Austria a negociat acorduri de import cu Uniunea Sovietică. Actualele acorduri, valabile până în 2027, prevăd livrări de gaze din Siberia către facilitățile de depozitare ale OMV din Baumgarten, Austria. Gazprom are în plan livrarea de gaze către Baumgarten prin gazoductul South Stream.

Costuri, dar și beneficii

"Nici o companie nu are o relație de mai lungă durată cu Gazprom decât OMV. Deal-ul cu Rusia este bun atunci când nu este suficientă lichiditate pe piețele spot, însă indexarea prețurilor la gaze la cotațiile mondiale ale țițeiului face contractele pe termen lung neeconomice", a adăugat CFO-ul OMV.

Potrivit oficialilor OMV, negocierile cu Gazprom urmau să se concentreze pe prețuri, pe dinamicile acestora și pe sistemele de indexare.

"Cel mai important este să dăm prețurile în jos, spre nivelul pieței", spunea Hans-Peter Floren, membru al board-ului executiv OMV, responsabil cu divizia de gaze și electricitate.

Tag Cloud