Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Vara, ardem gazul de la Petrom. Compania a ajuns la o cotă de 76% dar consumul intern a scăzut cu 19% în iunie comparativ cu iunie 2012

Vara, ardem gazul de la Petrom. Compania a ajuns la o cotă de 76% dar consumul intern a scăzut cu 19% în iunie comparativ cu iunie 2012

Petrom gaz

Pe timp de vară importăm mai puţin gaz din Rusia şi consumăm mai mult produs pe plan intern. Noutatea este că marea parte a gazului vine în această perioadă de la Petrom şi doar puţin de la Romgaz. Asta s-a întâmplat şi în lunile iulie şi august de anul trecut dar diferenţele dintre Petrom şi Romgaz au fost mult mai mari în iunie 2013, când Petrom a avut o cotă de 76%. Pe de altă parte, atât consumul cât şi importurile de gaze scad în ritm cu activitatea industrială.

Structura gazelor din producţia internă era anul trecut în iunie era: Petrom 49,19%, Romgaz  46,86, o proporţie încă echilibrată, la care se adaugau cu procentaje mult mai mici Amromco Ploieşti, Raffles Energy şi Foraj Sonde.

În lunile iulie şi august din 2012, lucrurile s-au schimbat. Mai precis, 66,48% din gazul consumat din producţia internă venea de la Petrom iar în august 57%.

Revenind la anul 2013, din producţia internă, Petrom a avut o cotă de 76% în iunie 2013, în timp ce Romgaz doar 19%, arată datele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), preluate de Agerpres.

Pe de altă parte, cei de la Romgaz spun că aceste date se referă la vânzările efective sau intrările în piață ale producătorilor care au fost și consumate în luna în cauză și nu la producția efectivă de gaze naturale.

„Nu trebuie uitat faptul că, în perioada de vară, Romgaz vinde o parte din producția realizată către clientul care înmagazinează aceste gaze, deci aceste cantități de gaze nu intră în vânzările curente din piață monitorizate de ANRE”, au declarat reprezentanții Romgaz.

Consumul naţional de gaze în luna iunie a fost de 5,944 milioane de MWh, cu 19,1% mai mic decât în aceeaşi lună a anului precedent.

În iunie 2013, importul a reprezentat 15,82% din consum, iar anul trecut în aceeaşi lună a fost adus din Rusia un volum de gaze ce reprezenta 15,04% din consumul intern.

OMV Petrom Gas este încă din 1999 un furnizor important de gaze naturale de pe piaţa românească pentru consumatorii industriali şi comerciali iar din februarie 2010, toate activităţile de comercializare şi furnizare a gazelor naturale din cadrul OMV Petrom SA au fost consolidate în OMV Petrom Gas.

Tag Cloud