Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing CEO-ul Lukoil, miliardarul Vagit Alekperov, a achiziționat un pachet de jumătate de miliard de dolari la compania pe care o conduce

CEO-ul Lukoil, miliardarul Vagit Alekperov, a achiziționat un pachet de jumătate de miliard de dolari la compania pe care o conduce

lukoyl

Acțiunile Lukoil, cea doua companie producătoare de petrol ca mărime a Rusiei, au urcat la maximul ultimelor 8 săptămâni pe bursa de la New York, după ce a anunțat achiziționarea de către CEO-ul companiei, miliardarul Vagit Alekperov, a unui pachet de acțiuni ale gigantului pe care îl conduce în valoare de aproape jumătate de miliard de dolari la sfârșitul lunii iunie.

Pe piața moscovită, Lukoil s-a apreciat cu 12% în ultima lună, ca urmare achiziției de acțiuni a miliardarului rus. În aceeași perioadă Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, a avansat cu doar 9,9%, în timp ce Surgutneftegas a câștigat 8,4%, susține Bloomberg.

Vagit Alekperov, miliardar rus și director executiv al Lukoil, ocupă poziția a73-a în topul celor mai bogați oameni din lume și deține mai mult de 20 la suta din acțiunile Lukoil, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Alekperov a cumpărat pachetul de 498 milioane de dolari în perioada 28 iunie-18 iulie prin intermediul unei alte companii pe care o controlează. Achizițiile demonstrează încrederea că Lukoil se află pe o pantă ascendentă, după ce valoarea sa de piață a atins pe 24 iunie minimul ultimelor trei luni raportat la indicele moscovit MICEX, susține analistul Alfa Bank din Moscova, Alexander Kornilov.

Guvernul rus și-a întărit controlul asupra sectorului energetic odată cu venirea la putere a lui Vladimir Putin în 2000. Rosneft a devenit cea mai mare companie producătoare de petrol din lume în urma preluării pentru 55 de miliarde a TNK-BP, companie care, la data preluării se afla pe locul al treilea în topul celor mai mari companii petroliere din Rusia. Înainte de a prelua TNK-BP, într-o întâlnire cu principalii bancheri din Rusia, conducerea Rosneft și-a exprimat interesul în legătură cu preluarea Lukoil, dar și a celor de la Bashneft.

"Este posibil ca domnul Alekperov să doarmă mai bine noaptea știind ca exista mai puține acțiuni fără stăpân disponibile în vederea unei preluări ostile", susține Chris Weafer , un partener senior al firmei de consultanță cu sediul la Moscova, Macro Advisory.

Lukoil desfășoara proiecte de explorare și producție în domeniul petrolului și gazelor în 12 țări. Compania are rafinării în 6 țări (inclusiv participații la complexul de rafinare ISAB și la rafinăria Zeeland). Compania este prezentă și în țara noastră, prin Lukoil România, care are o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere autohtone. Lukoil România comercializează carburanți printr-o rețea de 301 de stații de distribuție și 9 depozite de produse petroliere. Cifra de afaceri netă a companiei în anul 2012 a depășit valoarea de 6 miliarde lei, în creștere cu peste 15% față de anul 2011.

Tag Cloud