Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Amromco a devenit al doilea jucător al bursei de gaze naturale de la OPCOM, după OMV Petrom. Nici o tranzacție încă

Amromco a devenit al doilea jucător al bursei de gaze naturale de la OPCOM, după OMV Petrom. Nici o tranzacție încă

Bursa gaze

Producătorul de gaze naturale Amromco Energy SRL este a doua companie care s-a înregistrat oficial ca participant pentru a efectua tranzacții pe noua bursă a gazelor naturale administrată de OPCOM – Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN), după OMV Petrom, potrivit operatorului bursier. Momentan, pe acestă platformă nu a avut loc încă nici o tranzacție.

Amromco s-a înregistrat ca participant la bursa de gaze naturale de la OPCOM după ce, în septembrie, s-a anunțat că traderul de energie și mărfuri Mercuria va investi suma de 50 de milioane de dolari în compania controlată de americanii de la First Reserve, pentru a profita de liberalizarea prețurilor la gaze naturale de pe piața românească, precum și de oportunitățile de export de pe această piață.

Ca parte integrantă a acordului, Amromco și Mercuria au stabilit și o asociere de marketing pentru vânzarea de gaze, First Reserve urmând să rămână acționarul majoritar al Amromco.

"Prin combinarea liberalizării prețului la gaze în România cu oportunitățile pe piața de export, Amromco deține o poziție care îi asigură beneficii din tarifarea îmbunătățită a gazelor", se arăta în comunicatul care anunța investiția Mercuria în Amromco.

Primul participant de pe Piața Centralizată de Gaze Naturale (PCGN) a OPCOM s-a înregistrat în septembrie, acesta fiind OMV Petrom Gas SRL, subsidiară a OMV Petrom. Momentan, pe această platformă nu s-a consemnat nici o tranzacție.

Regulamentul privind tranzacționarea gazelor naturale pe platforma PCGN de la OPCOM a fost aprobat și a intrat în vigoare încă de la sfârșitul lunii iulie a acestui an, printr-un ordin al ANRE.

De asemenea, au fost aprobate tarifele care urmează să fie încasate de OPCOM de la traderii de gaze naturale. Înregistrarea pe piața PCGN costă 400 de lei pe an, iar introducerea unei oferte de vânzare – 821 de lei.

Pe 19 septembrie, președintele ANRE, Nicolae Havrileț, declara că primele tranzacții cu gaze naturale la OPCOM și la Bursa Română de Mărfuri (BRM) ar putea fi derulate până la sfârșitul respectivei luni, ANRE avizând toate procedurile necesare în acest sens. Cu o zi înainte, președintele BRM; Septimiu Stoica, făcea declarații similare în legătură cu instituția sa.

Înfiinţarea platformelor de tranzacţionare a gazelor naturale a fost un angajament asumat de Guvern faţă de FMI şi Comisia Europeană, însă producătorii de gaze naturale nu sunt obligați să își vândă gazele pe burse.

La Bursa Română de Mărfuri (BRM) au deja loc tranzacții de vânzare-cumpărare gaze naturale, însă cantitățile și sumele sunt mici.

Astfel, în prezent, la BRM sunt în vigoare patru oferte de cumpărare de gaze naturale, depuse de primăriile din Hunedoara și Simeria, de furnizorul de componente pentru utilaje din industria auto Ramira SA Baia mare, precum și de către Editura "Adevărul".

Tag Cloud