Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Austriecii de la OMV intră în Namibia și se extind în Marea Britanie

Austriecii de la OMV intră în Namibia și se extind în Marea Britanie

OMV Namibia

OMV, compania-mamă a Petrom, a intrat într-un proiect de explorare de hidrocarburi offshore în Namibia, în partenariat cu o subsidiară a companiei americane Murphy Oil. Este cea de-a treia achiziție majoră a OMV în Africa subsahariană, după ce, anul trecut, austriecii au preluat participații la blocuri de explorare din Madagascar și Gabon.

"OMV este în grafic cu strategia de a-și poziționa activele în proiecte upstream cu rentabilitate mai mare. Valorificarea oportunităților de explorare din regiunea Africii subsahariene face parte din această strategie a OMV", a declarat, într-un comunicat, CEO-ul companiei austriece, Gerhard Roiss.

Tranzacția implică achiziționarea de participații de 65% la două blocuri de explorare offshore din Namibia, de la compania braziliană Cowan Petroleum. OMV va prelua 25%, iar americanii de la Murphy Luderitz Oil – restul de 40%, urmând să acționeze și ca operatori ai proiectului.

Brazilienii de la Cowan vor reține participații de 20%, iar restul de 15% va fi deținut de NAMCOR, compania petrolieră de stat din Namibia. În al doilea trimestru al acestui an, pe cele două blocuri de explorare se vor derula lucrări extinse de prospecțiuni seismice 3D.

Cele două perimetre offshore acoperă în total o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați.

"Există un mare potențial în offshore-ul Namibiei, care este în bună măsură neexplorat, dar care prezintă, totodată, toate caracteristicile unei zone cu hidrocarburi exploatabile eficient din punct de vedere comercial. Tranzacția este în linie cu strategia noastră de creștere și cu focusul nostru pe regiuni cum ar fi Marea Nordului și Marea Neagră", a declarat Jaap Huijskes, membru al board-ului OMV și responsabil cu activitățile de explorare și producție.

Încă patru licențe în Marea Britanie

Luna trecută, cei de la OMV au anunțat că își extind portofoliul de perimetre de explorare și producție din Marea Britanie prin achiziția de participații la patru licențe offshore din Marea Nordului, din regiunea West of Shatland, care includ câmpurile Cambo și Blackrock.

Prin această tranzacție, OMV va căpăta acces la o cantitate recuperabilă de hidrocarburi estimată la 60 de milioane de barili echivalent petrol. Achiziția a fost făcută contra sumei de 50 de milioane de dolari, iar acordul cu vânzătorul prevede posibilitatea unei plăți suplimentare de până la 35 de milioane de dolari, în funcție de rezultatele procesului de dezvoltare a câmpurilor respective.

Primele foraje vor demara în 2015.

Subsidiara britanică a OMV este unul dintre principalii jucători din West of Shatland, regiune de intensă creștere din offshore-ul UK. OMV deține participații la 22 de licențe din West of Shatland, plus la alte 4 din zona adiacentă a Insulelor Faroe.

Tag Cloud