Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran îşi desfiinţează o companie de extracţie hidrocarburi

Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran îşi desfiinţează o companie de extracţie hidrocarburi

brailoiu si Cioran

Omul de afaceri George Brăiloiu, unul din sponsorii echipei de fotbal CS U Craiova a Primăriei din Craiova, businessman care a devenit mai cunoscut după ce a cumpărat manuscrisele lui Emil Cioran, a hotărât recent împreună cu asociaţii săi să desfiinţeze firma Red Point Petroleum, firmă care are ca obiect de activitate extracţia hidrocarburilor, indică un document consultat de Energy Report.

Înainte de hotărârea de lichidare, Brăiloiu a încercat să-l îndepărteze pe unul dintre asociaţii firmei, omul de afaceri Azat Hajimov din Turkmenistan, căruia i-a intentat un proces la Tribunalul Bucureşti. Cererea de chemare în judecată a fost însă respinsă la Tribunal în decembrie, ca fiind neîntemeiată.

Printre alte afaceri, Brăiloiu, gorjean la origine şi actualmente cu domiciliul pe Calea Victoriei din Bucureşti, are în dezvoltare trei parcuri eoliene în Dobrogea şi o centrală electrică în cogenerare pe biomasă la Horesu în Vâlcea. Cea mai importantă firmă a acestuia, KDF Energy, s-a remarcat la începutul crizei ca una dintre marile companii (nu doar în România ci regionale) de tranzacţii cu emisii de carbon.

În perioada de început, în urmă cu 10 ani, Red Point Petroleum i-a avut ca asociaţi pe George Brăiloiu, Mihail Harea, Cristian Popescu, Magdalena Preda, Marcel Moscaliuc. În septembrie 2004, oamenii de afaceri Azat Hajimov şi Annamamed Mamedov din Turkmenistan au cumpărat deţineri în companie de la Brăiloiu şi Harea, astfel că au ajuns să aibă 20% respectiv 30%, adică împreună, jumătate din companie.

În 14 martie 2007 s-au retras doi asociaţi, cedând părţile sociale lui Brăiloiu, astfel că pe lângă cei doi străini care deţineau jumătate din capitalul social, Brăiloiu deţinea 44,7%. După doar o zi, se retrage şi Annamamed Mamedov, cedând părţile sociale tot lui Brăiloiu, astfel că actualul sponsor al CS U Craiova ajunge să deţină 74,7%.

Revenind la istora recentă din decembrie, chiar în aceeaşi zi în care Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată încercarea de excludere a lui Azat Hajimov din Red Point Petroleum s-a luat şi hotărârea de dizolvare şi lichidare a companiei. Şi asta cu acordul unanim al asociaţilor.

Omul de afaceri George Brăiloiu a devenit mai cunoscut publicului larg după ce în aprilie 2011, printr-un foarte inspirat (şi costisitor) exerciţiu de marketing, a cumpărat prin KDF Energy toate cele 123 de manuscrise şi documente personale ale scriitorului Emil Cioran, pentru care a plătit peste 500.000 de euro. Tot acest fond de acte şi manuscrise a fost donat apoi Bibliotecii Academiei Române.

Tag Cloud