Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gaze de șist: Chevron se alătură Shell și semnează un contract de 10 miliarde de dolari cu Ucraina

Gaze de șist: Chevron se alătură Shell și semnează un contract de 10 miliarde de dolari cu Ucraina

Chevron Romania

Ucraina a decis să fure startul explorărilor de gaze de șist în Europa, urmând modelul Poloniei și semnând un contract în valoare de 10 miliarde de euro cu Chevron, unul dintre cele mai mari contracte semnate până acum pe Bătrânul Continent.

Prin această mișcare, cu un caracter mai mult geostrategic, Ucraina speră să atenueze dependența de gazul furnizat de Gazprom, cu care de altfel a avut în ultimul timp mai multe conflicte, care au culminat cu somația primită de guvernul ucrainean săptămâna trecută de a plăti o factură restantă de import de gaze din Rusia în valoare de aproape 900 de milioane de dolari.

Acesta este cel de-al doilea mare contract semnat de Ucraina, după cel parafat cu Royal Dutch Shell, contract care prevede ca Chevron să primescă drepturile de explorare și exploatare de hidrocarburi în două regiunile vestice din Ucraina. Se estimează că cele două regiuni dețin rezerve de gaz aproximativ 3 mii de miliarde de metri cubi, unul dintre cele mai mari din Europa.

Ucraina se visează exportator net

Președintele Ucrainei Viktor Ianukovici a declarat că acordul de Chevron, dublat de cel semnat cu Royal Dutch Shell în luna ianuarie, "ne va permite, până în 2020 să devenim independenți din punct de vedere al consumului de gaz, și, în cadrul unui scenariu optimist, Ucraina să devină un exportator net".

Tranzacția ar putea spori tensiunile cu Rusia, care au izbucnit  în urma deciziei ca Ucraina să semneze un acord comercial și unul de asociere politică cu Uniunea Europeană la sfârșitul acestei luni. Rusia a interzis importul de produse ucrainene, de la oțel la ciocolată, și a intensificat temporar controalele vamale la frontieră

În luna ianuarie, grupul anglo-olandez Shell a încheiat la rândul său un acord cu autorităţile de la Kiev, pentru explorarea şi exploatarea zăcământului Iuzivska, care ar urma să genereze investiţii de 10 miliarde de dolari.

Anul trecut, un consorţiu condus de Shell şi ExxonMobil a învins companiile concurente din Rusia într-o licitaţie pentru dezvoltarea zăcământului de petrol şi gaze Skifska, din Marea Neagră.

Ucraina, dependentă de importurile de energie, a plătit Rusiei 20 de miliarde de dolari în ultimii trei ani, pentru gaze naturale, şi susţine că autorităţile de la Moscova se folosesc de poziţia dominată a ţării pe această piaţă, pentru a impune preţuri exorbitante.

Analiștii sunt sceptici

Analiștii avertizează însă că speranțele de independență energetice ale Ucrainei ar putea fi exagerate.

"Aceste proiecte de explorare de gaze de șist și offshore ar putea să necesite o lungă perioadă de timp", a declarat Edward Chow, de la Centrul de la Washington pentru Studii Strategice și Internaționale. "Este posibil să dureze trei ani înainte de a ști că resursele estimate sunt reale. Explorarea și dezvoltarea necesită o perioadă de 3-5 ani, plus încă 5-10 până la declanșarea activității de producție efectivă”, susține acesta.

Țări precum Polonia și-au văzut estimările privind rezervele lor "neconvenționale" de gaz reduse abrupt după efectuarea forajelor de testare.

Potrivit administrației prezidențiale din Ucraina, producția anuală de gaze a celor două câmpuri care vor fi operate de Chevron ar putea ajunge la 8 mii de miliarde de metri cubi. Conform previziunilor guvernamentale, dacă se ia în calcul și viitoare producșție a câmpurilor operate de Shell, Ucraina ar putea produce pe o perioadă de cinci ani un volum suplimentar de gaze cuprins între 11 mii și 16 mii de miliarde de metri cubi de gaze.

Ucraina vrea să fure starul și la exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră

Potrivit Financial Times, Kievul mai încearcă să atragă investitori, precum italienii de la Eni sau francezii de la EDF, ca parteneri pentru un proiect de explorare de hidrocarburi la Marea Neagră în largul coastei de est a Crimeei, și speră să semneze un acord în acest sens până la sfârșitul anului. Mykola Azarov, prim-ministru al Ucrainei, a declarat ca proiectul în valoare de 4 miliarde de dolari ar putea crește producția anuală de petrol a Ucrainei și producție echivalentă de gaze cu 2 milioane de tone în următorii ani.

Oficialii ucraineni speră, de asemenea, să încheie negocierile până la sfârșitul acestui an, cu consorțiu condus de ExxonMobil, din care face parte și Shell, pentru explorarea de hidrocarburi pe coasta de vest a Marii Negre.

Potrivit Wall Street Journal, care citează Administrația americană de Informație Energetică (EIA), Ucraina se situează pe locul patru în Europa în funcție de mărimea rezervelor de gaz de șist, cu un volum estimat la 1,2 mii de miliarde de metri Ukraine has Europe's fourth-largest shale gas reserves of about 1.2 trillion cubic meters, according to the U.S. Energy Information Administration.

Tag Cloud