Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Iberdrola a dat 115 mil. € unei filiale româneşti

Iberdrola a dat 115 mil. € unei filiale româneşti

iberdrola

Din cauza rezultatelor financiare slabe din anul 2013 ale Iberdrola Renewables Romania, an în care activele nete ale companiei au fost sub jumătate din capitalul social, marele grup spaniol Iberdrola a hotărât recent să împrumute compania înregistrată în România cu 510 milioane de lei (circa 115 milioane de euro), indică un document al spaniolilor, consultat  de Energy Report.

Ca urmare a acestui împrumut, compania locală îşi va majora capitalul social prin conversia acestei creanţe. Iberdrola Renovables este unul dintre cei mai mari investitori globani în eoliene şi are mai multe astfel de companii înregistrate în România încă din perioada anilor de boom eolian. Amintim astfel Iberdrola Energie Romania, Iberdrola Engineering & Construction şi Iberdrola Ingineria Y Construccion sucursala Bucureşti.

În anul 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica. Lucrurile nu s-au întâmplat nici pe departe conform planurilor.

Dacă tragem linie, de la intrarea spaniolilor de la Iberdrola în România, din activitatea acestora au rămas mai degrabă vorbele decât investiţiile: scandalul cu Eolica Dobrogea, ajunsă în insolvenţă şi retragerea din proiectul reactoarelor nucleare de la Cernavodă . S-a concretizat parcul eolian de 80 MW de la Mihai Viteazu (judeţul Constanţa) şi participaţii în alte proiecte. Iberdrola a încercat să vândă Parcul de la Mihai Viteazu gigantului chinez Sinovel (cel mai mare producător de turbine eoliene din China) dar negocierile au eşuat.

A reuşit totuşi să vândă grupul Beta Wind, aşa cum scriam în Energy Report. Beta Wind are  proiecte eoliene pe mai multe firme (Beta Sud 1, 2, 3 şi Beta Nord 1, 2, 3), în regiunea Casimcea şi Topolog din Constanţa dar are şi o parte din parcul Verbund de 225 MW. Beta Wind a fost vândut către Astropoint şi omul de afaceri româno – american Marius Iliev, aceştia din urmă având, de asemenea, mai multe proiecte eoliene în România.

Tag Cloud