Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Proiect eolian al Rios în insolvenţă, după alte şase fotovoltaice

Proiect eolian al Rios în insolvenţă, după alte şase fotovoltaice

eoliene insolventa Rios

Când au venit în România, în urmă cu patru ani, spaniolii de la Rios Renovables anunţau că vor să investească peste 530 milioane de euro (656 milioane de dolari) în producerea de energie regenerabilă. Una dintre primele investiţii promise a fost un parc eolian de 9 megawaţi de lângă Tulcea.

Pentru a finanţa proiectele din România, spaniolii urmau a se împrumuta de la sucursala din Bucureşti a CaixaBank.

În 2013 însă au început problemele pentru Rios. În toamna lui 2013, şase firme ale grupului, care au obţinut deja aprobări de mediu şi PUZ pentru a opera opt parcuri parcuri fotovoltaice pe circa 70 de hectare în Giurgiu şi unul pe circa 24 ha în Timiş şi-au cerut şi li s-a aprobat  insolvenţa. Motivaţia acestora a fost incapacitatea de a-şi plăti datoriile la timp şi faptul că, condiţiile economice schimbate nu le mai permit să-şi amortizeze investiţia aşa cum şi-au propus iniţial.

Grupul spaniol mai are şi proiecte eoliene în România iar două dintre firmele cu care este prezentă pe plan local sunt “Rios Eolicos” şi “Eoliene albastre”. Problemele cu datoriile, mai precis incapacitatea declarată de a-şi plăti datoriile au avut se pare influenţă şi asupra demarării investiţiilor pe eoliene.

Prin intermediul firmei de proiect “Eoliene albastre”, grupul spaniol Rios Renovables a început încă din anul 2011 să strângă avize şi acorduri pentru ridicarea unui parc eolian în extravilanul municipiului Tulcea.

Până una alta, faţă de firmele înfiinţate în România, spaniolii au creanţe de milioane de lei în tabelele creditorilor, fără proiecte ridicate.

Aşa se face că Rios, care deţinea 99,99% din părţile sociale ale firmei “Eoliene albastre”, a hotărât anul trecut să le vândă asociaţilor minoritari: Claudiu şi Adriana Dascălu. Valoarea nominală a părţilor sociale care au făcut obiectul hotărârii de vânzare a fost de puţin peste 4,1 milioane de lei.

Cel de-al doilea proiect eolian, Rios Eolicos, care face obiectul articolului de azi, a intrat recent în insolvenţă iar zilele trecute, în 3 februarie, asociaţii firmei tocmai au scăpat de atragerea răspunderii. Spaniolii de la Rios Renovables Group nu au apucat să investească decât 1,73 milioane de lei în firma românească, potrivit tabelului creanţelor, consultat de Energy Report.

 

Tag Cloud