Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Sorgenia vinde un proiect eolian din Constanţa după ce a renunţat la alte cinci

Sorgenia vinde un proiect eolian din Constanţa după ce a renunţat la alte cinci

eoliene constructie

Gigantul italian Sorgenia a aprobat vânzarea de principiu a proiectului “Eolian Medgidia Peştera” cu 25 de turbine şi o putere instalată de 50 MW către firma Legra Tex din Constanţa, indică o hotărâre a italienilor, consultată de Energy Report.

Această vânzare este o excepţie pentru grupul italian care, în ultimele luni, a renunţat pe bandă rulantă la proiectele eoliene din România. Mai precis, a renunţat la trei proiecte tot din Constanţa şi la două din Vaslui, despre care am scris pe larg în Energy Report lunile trecute.

Despre proiectele eoliene din Peştera, primarul localităţii spunea prin septembrie, într-o scrisoare adresată guvernului, că “Sabloal Energie Eoliană SRL sau SC Eolian Medgidia Peştera SRL, care erau în faze avansate de dezvoltare a unor capacităţi noi de producere a energiei eoliene şi-au amânat toate aceste investiţii, bugetul comunei noastre a fost vitregit de aproximativ 250 milioane euro”.

Revenind la tranzacţia de faţă, cumpărătorul este o firmă oarecare din Constanţa, administrată de omul de afaceri Eugen Anghel. Transferul părţilor sociale de la Sorgenia la firma constănţeană urmează a se face doar după trecerea termenului de opoziţie, termen după care Legra Tex poate fi asociat unic al “Eolian Medgidia Peştera”.

La ce proiecte a renunţat Sorgenia în România

Este vorba de cinci proiecte, trei din Constanţa şi două din Vaslui. Gigantul italian Sorgenia a renunţat lunile trecute la un proiect eolian din România, cu o putere instalată de 88 MW, după ce semnase în anul 2013 mai multe contracte de peste 100 de milioane de euro cu firme precum Gamesa Eolica sau Alpine Energie Osterreich pentru utilarea parcului.

Vorbim despre parcului eolian Fălciu 1 din Vaslui pentru care italienii au  semnat anul trecut cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de aerogeneratoare electrice, model G97 T90. Valoarea acestui contract a fost de 83,16 milioane de euro (exclus TVA).

În plus, italienii au mai semnat un contract în valoare de peste 14,3 milioane de euro (exclus TVA) pentru realizarea lucrărilor electrice şi civile corelate acestui parc. Contractul a fost semnat cu Alpine Energie Osterreich GMBH. Al treilea contract a fost semnat pentru mentenanţa celor 44 de turbine şi tot cu Gamesa Eolica.

Toate aceste contracte vor fi reziliate. Sorgenia a mai renunţat la patru proiecte eoliene în lunile trecute, unul din Vaslui şi trei din Constanţa, despre care Energy Report a scris pe larg la vremea respectivă. Cauzele invocate pentru care italienii nu mai investesc în proiectele eoliene se păstrează exact aceleaşi.

“Suma stimulentelor oferite în România pentru centralele electrice eoliene a fost redusă treptat de către legiuitor, determinând considerarea investiţiei în acest sector ca fiind mai puţin atractivă”, spun italienii în documentel în care renunţau la proiecte.

Gigantul italian Sorgenia are afaceri care au depăşit două miliarde de euro în anii din urmă şi capacităţi instalate de peste 5.100 MW precum şi multe proiecte de energie regenerabilă în pregătire.

 

Tag Cloud