Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana OTP finanţează un parc fotovoltaic din Caracal, dezvoltat de cehi

OTP finanţează un parc fotovoltaic din Caracal, dezvoltat de cehi

fotovoltaic redea Caracal

 Un parc cu panouri solare dezvoltat de investitorii cehi de la Solek Project în localitatea Redea, lângă Caracal, va primi finanţare pe 10 ani de la OTP Bank, indică o hotărâre a companiei de proiect consultată de Energy Report.

Este vorba despre parcul operat de Solek Project Gamma, cu o putere nominală de 2,5 MWp, parc legat deja la reţea de investitorii cehi.

Puterea nominală debitată este de 2.496.000 Wp iar panourile, în număr de 10.400 unităţi fotovoltaice policristaline, au puterea de 240 Wp.

Cehii se folosesc de un teren de circa 4,5 hectare din care suprafaţa ocupată de fâșia destinată circulaţiei de întreţinere a parcului și plantaţiei de aliniament este de 4.500 mp şi suprafaţa destinată spaţiilor verzi de 17.850 mp.

În primă instanţă, terenul a fost arabil, extravilan dar apoi, a fost introdus în intravilan. De altfel, parcul fotovoltaic care în prezent este racordat la sistemul de distribuire CEZ avea la început în proiect (la finele anului 2012) o capacitate de minim 3,15 MW dar aceasta s-a redus până în prezent.

În ceea ce priveşte valoarea finanţării de la banca ungară, vorbim despre un credit de circa 1,7 milioane de euro pentru o perioadă de 120 de luni (10 ani), precum şi de prelungirea cu noi perioade de creditare, dacă va fi cazul.

În plus, tot de la OTP, investitorii cehi mai iau 118.000 de euro pentru finanţarea de operaţiuni cu instrumente financiare derivate pentru o perioadă de 12 luni.

Investitorii cehi de mai sus au mai multe proiecte în România, atât finalizate cât şi gata de construcţie (cu toate arobările şi avizele luate). Mai mult decât atât, unele dintre parcurile fotovoltaice finalizate de către aceştia au fost deja vândute. Dintre cele deja operaţionale dar încă în proprietatea cehilor mai amintim aici parcurile cu panouri solare de la Goleşti (Argeş) sau din localitatea Troianul (Teleorman).

 

Tag Cloud