Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed06192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Hidro si Geotermala Exporturi directe, fără OPCOM: ANRE a pierdut un proces cu Hidroelectrica. Şi Nuclearelectrica sau CE Oltenia ar putea avea permisiunea să exporte direct

Exporturi directe, fără OPCOM: ANRE a pierdut un proces cu Hidroelectrica. Şi Nuclearelectrica sau CE Oltenia ar putea avea permisiunea să exporte direct

hidroelectrica

 

Judecătoria Sectorului 1 București a admis contestația Hidroelectrica împotriva unui proces verbal de contravenție încheiat de ANRE în mai prin care se indica faptul că Hidroelectrica a exportat curent în Ungaria în perioada decembrie 2014 - februarie 2015 fără a vinde respectiva energie prin OPCOM.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, consideră că interpretarea dată de ANRE încalcă principiul liberei circulații a bunurilor în interiorul Uniunii, consacrat prin art.35 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, încalcă Directiva 2009/72/CE privind piața internă de energie la nivelul Uniunii, încalcă art.2 din Legea Energiei nr.123/2012 și încalcă însăși OUG 33/2007 privind organizarea ANRE, care prin art. 8 elimină restricțiile privind comerțul cu energie electrică între statele membre. Totodată, consideră cei de la Euro Insol, se încalcă și Licența de Furnizare nr. 932 dată Hidroelectrica prin Decizia ANRE nr. 2507/28.08.2013, care prevede dreptul companiei de a vinde energie la export. Raportat la aceste încălcări, Hidroelectrica a sesizat instanța de judecată, care, în urmă administrării probatoriului, a dat câștig de cauză companiei Hidroelectrica.

"Hotărârea instanței de judecată are o valoare istorică. La momentul rămânerii definitive a sentinței, oricare producător, fie că se cheamă Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Oltenia, va putea să încheie direct contracte de export de energie pe oricare dintre piețele statelor membre ale Uniunii”, consideră avocatul Remus Borza, cel care controlează Euro Insol. Nu este însă deloc sigur că după o câştigare a unui asemenea proces s-ar institui o regulă pentru alte companii exportatoare de energie, atâta timp cât în România, procesele nu se constituie neapărat în izvoare de drept.

Pe de altă parte, Borza susţine că anumiţi funcţionari din ANRE „le-au creat traderilor de energie un monopol: exportul de energie”. „Anul trecut, România a înregistrat un record al exportului de energie - 8,7 milioane MWh. Anul acesta se va ajunge la 10 milioane MWh. Niciun megawatt nu a fost exportat de Nuclearelectrica sau Oltenia. Hidroelectrica a exportat 15 MWh, a fost amendată de ANRE și avertizată cu retragerea licenței de furnizare. Prin această interdicție, companiile statului au fost văduvite în ultimii doi ani de câteva zeci de milioane de euro care au intrat în buzunarele acelorași băieți deștepți prin ale căror firme se derulează tot exportul de energie al României”, susţine Borza.

Hidroelectrica a fost reprezentată în instanță de societatea de avocați  PeliFilip și avocat  Irina Roxana Petre, Managerul Departamentului Juridic  al Hidroelectrica.

 

Tag Cloud