Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie RCS&RDS poate beneficia de tarife de distribuție deși nu are licență de distribuitor de energie

RCS&RDS poate beneficia de tarife de distribuție deși nu are licență de distribuitor de energie

rcs-rds

RCS&RDS ar putea înregistra astăzi un prim succes în lupta sa de spargere a monopolului de distribuție de energie din România, pe ordinea de zi a Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) figurând un referat de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către firma Foto Distribuție SRL, controlată de grupul de telecomunicații.

Asta în pofida faptului că pe site-ul reglementatorului, statutul companiei nu s-a schimbat, Foto Distribuție SRL figurând în continuare cu o solicitare respinsă în luna martie de acordare a licenței de distribuitor de energie.

Foto Distribuție SRL poate beneficia însă, potrivit legii, în anumite condiții de tarife de distribuție, chiar dacă nu are licență de distribuitor.

Cu alte cuvinte, astăzi, ANRE discută tarifele de distribuție ale unei companii care, până la proba contrară, nu deține licență de distribuție. Dar care, potrivit deciziei din martie a ANRE, deține o rețea de distribuție proprie. Acest lucru este posibil în cazul în care consumatorii racordați la rețeaua respectivă au o putere instalată mai mică de un MW.

Potrivit ANRE, Societatea Foto Distribuție S.R.L. deține o rețea de distribuție și o stație electrică de 400(220)/20 kV în Calea Aradului din Timișoara.

Având în vedere că puterea totală aprobată pentru utilizatorii racordați la instalația respectivă este sub 1 MW, conform Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, societatea Foto Distribuție S.R.L. poate presta serviciul de distribuție a energiei electrice fără a deține licență de distribuție.

Legal, o firmă poate deține o rețea de distribuție de energie realizată pe bani proprii dacă nu optează să o doneze distribuitorului monopolist pe acea zonă. Ea poate refactura energia furnizată clienților și solicita despăgubiri pentru rețeaua realizată și solicita ANRE stabilirea unui tarif de distribuție dacă dacă din avizele tehnice de racordare emise rezultă că puterea aprobată pentru utilizatorii acestei/acestor reţele, alţii decât deţinătorul, totalizează sub 1 MW sau dacă utilizatorii acestei/acestor reţele deţin locuri de consum exclusiv în interiorul unei/unor clădiri alimentate prin intermediul acelei/acelor reţele. În caz contrar, n-ar putea încasa și tariful de distribuție, atât timp cât nu are licență de distribuție. Acesta ar fi încasat de distribuitorul monopolist.

 

Tag Cloud