Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Niţă vrea ca banii atraşi de Nuclearelectrica pe Bursă să meargă în construcţia reactoarelor 3 şi 4. Acţiunile SNN s-au vândut la preţul minim

Niţă vrea ca banii atraşi de Nuclearelectrica pe Bursă să meargă în construcţia reactoarelor 3 şi 4. Acţiunile SNN s-au vândut la preţul minim

nuclearelectrica

Atât marii investitori instituţionali cât şi subscrierilor mari au cumpărat acţiunile Nuclearelectrica (SNN) la preţul minim solicitat în ofertă, de 11,2 lei. Micii investitori de retail care au cumpărat în primele trei zile, au cumpărat la preţuri de 10,304 lei iar în zilele următoare, până vinerea trecută, la 10,864 lei  / acţiune, a declarat azi la o conferinţă un reprezentant al Casei de brokeraj BT Securities, una din cele două firme ale consorţiului de intermediere a ofertei. “Dacă va ieşi contractul cu reactoarele 3 şi 4, Nuclearelectrica va trebui să majoreze capitalul EnergoNuclear, deci aceşti bani ar trebui să meargă acolo”, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Ministrul a declarat că pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 statul e în negocieri avansate cu o companie chineză. De asemenea, acesta a spus că în cazul ofertei de la Bursă, 29% din investitori sunt din SUA. După accidentul de la Fukushima, europenii au devenit mai sceptici în privinţa investiţiilor în sectorul nuclear. Aşa se face că cele două firme intermediare ale ofertei Nuclearelectrica, Swiss Capital şi BT Securities s-au văzut nevoite să culeagă investitori nu doar din Europa ci şi din SUA.

Statul a atras 281,8 milioane lei (mai precis 281.877.940 lei) în oferta publică Nuclearelectrica care s-a încheiat la preţul minim de subscriere de 11,2 lei/acțiune.

Astfel că pachetul de 10% din acţiuni s-a vândut iar “majorarea de capital a companiei va fi de 312,478 milioane lei, respectiv 70,2 milioane euro”, a declarat Niţă. Această majorare va însemna pachetul vândut dar şi participaţia de 1,07 % a Fondului Proprietatea.

Investitorilor instituţionali le-au fost rezervate 85% din acţiuni, investitorii mari un pachet de 5% din titluri iar micii investitori - 10%. În privinţa indicilor de alocare, aceştia au fost de 0,43 pe tranşa subscrierilor mari şi de 0,17 pe cea a subscrierilor mici.

Tag Cloud