Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica CE Oltenia garantează un credit cu blocul energetic nr. 6 de la Rovinari

CE Oltenia garantează un credit cu blocul energetic nr. 6 de la Rovinari

CE Oltenia 2

Complexul Energetic Oltenia începe treptat să înlocuiască garanţiile care erau creanţe rezultate din contractele de livrare curent cu diverse alte active precum excavatoare sau blocuri energetice.

Astfel, de curând, acţionarii au aprobat modificarea garanţiilor pentru un credit de  155 milioane de lei de la Alpha Bank reprezentând ipotecă mobiliară asupra creanţelor rezultate din contracte de vânzare – cumpărare energie electrică expirate în 31 decembrie 2014 prin înlocuirea ipotecii cu ipotecă imobiliară şi mobiliară asupra blocului energetic nr. 6 de la Rovinari.

Asta după ce vara trecută într-o Adunare Extraordinară a Acţionarilor s-a pus la cale modificarea garanţiilor prin înlocuirea contractelor de vânzare-cumpărare energie electrică şi furnizare lignit cu ipotecă mobiliară asupra mai multor excavatoare pentru un credit de 15 milioane de euro de la Unicredit Ţiriac Bank.

Printre planurile recente ale Complexului figurează şi achiziţionarea  întregii  cantităţi  de  certificate  de  CO2,  până  azi,  30 aprilie 2015, ca urmare a faptului că din octombrie  2014 şi până la terminarea iernii,  profitul  realizat  de  CE Oltenia  a fost  la  o medie lunară de peste 10 milioane euro, datorită funcţionării în regim de bandă pe toată perioada timpului friguros, cu majoritatea capacităţilor.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 95% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

Compania a fost înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova.

Cota de piaţă a CE Oltenia a scăzut cu 8,9%, de la 30,4% în anul 2012 la 21% în 2014, mai ales din cauza energiei regenerabile tot mai multe introduse în sistem.

 

Tag Cloud