Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Iluminatul la olteni: 30% din energia electrică furnizată în Dolj dispare din rețea și nu mai apare în facturi

Iluminatul la olteni: 30% din energia electrică furnizată în Dolj dispare din rețea și nu mai apare în facturi

Screen Shot 2014-08-01 at 10.19.24

Românul nu s-a născut numai poet, ci și descurcăreț, dacă nu chiar haiduc sau de-a dreptul hoț. El reușește prin mijloace mai mult sau mai puțin ingenioase să-și "însușească" gratis nu numai fier vechi, ci și energie.

În România există zone, precum Strehaia sau Craiova, unde furtul de curent electric este ridicat la rang de artă. În aceste zone, furnizorul de electricitate, CEZ în acest caz, nu are semnate contracte de furnizare de energie cu consumatorii, din cauza absenței actelor de proprietate, și cu toate acestea locuințele sunt iluminate.

"Există zone, și Strehaia este una din aceste zone, în care ne este foarte greu să avem o evidență clară a consumului și a consumatorilor. În plus, este greu să găsești pe cineva cu acte în regulă să poți face un contract de furnizare (...) Când apelăm la autoritățile locale, ne sprijină cu drag, dar nici ei nu au aceste date", a declarat directorul de operațiuni CEZ, Doina Vornicu.

Potrivit oficialului CEZ, nu numai Strehaia (jud Mehedinți) este o zonă cu astfel de probleme, ci și Craiova. În județul Dolj, pierderile CEZ pe rețelele de joasă și medie tensiune sunt de 30%, cu alte cuvinte, o treime din energia care intră în sistem dispare pe drum și nu mai ajunge în casele oamenilor și în sediile companiilor. O parte din această pierdere este una tehnică, în rețea, dar ponderea acesteia nu poate depăși 10-12%, restul fiind estimat de CEZ ca și pierdere comercială din cauza consumului ilicit. În județul Gorj, de exemplu, pierderile sunt de numai 6%.

Cu toate acestea, în urma îmbunătățirii practicilor companiei, rata de conformare la plată a consumatorilor s-a îmbunătățit. Acest lucru nu se datorează creșterii puterii de cumpărare a locuitorilor din zonă, cum ar vrea guvernul Ponta, dovadă - scăderea consumului din ultimii doi ani.

Rata de încasare a facturilor este în prezent de 97%, numai 3% fiind rău-platnici, a precizat directorul financiar al CEZ Romania, Karel Kral. Factura medie în Oltenia este de 100 KWh lunar, respectiv circa 50 de lei cu toate taxele incluse.

În primul semestru din 2014, consumul de energie electrică în regiunea fost de 3,2 TWh, iar pe întregul an 2013 de 6,5 TWh. În total, CEZ a furnizat 9 TWh în 2013, diferența față de consum fiind reprezentată de tranzit și pierderi tehnice și comerciale.

CEZ a reușit să reducă pierderile în cele șapte județe cu 150 GWh, cam cât producția pe o lună a parcului eolian, la 1,15 TWh pe an, de la 1,3 TWh în 2011, susține Kral.

Tag Cloud