Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12042024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Cipru primește o nouă lovitură: Turcia curtează Israelul și șantajează companiile energetice care explorează coasta cipriotă

Cipru primește o nouă lovitură: Turcia curtează Israelul și șantajează companiile energetice care explorează coasta cipriotă

20130328 - Cipru Turcia

Ca și cum nu are destule probleme cu sistemul bancar, restructurat până la desființare de soluția găsită de Troika UE-BCE-FMI, prin care deponenții și acționarii celor mai importante două bănci cipriote sunt nevoiți să-și asume pierderi cuprinse între 30 și 80%, Cipru se confruntă cu o nouă problemă. Turcia șantajează companiile din domeniul energetic, amenințându-le cu excluderea de la proiectele viitoare și cu ruperea actualelor angajamente dacă vor colabora cu guvernul cipriot în ceea ce privește explorarea și exploatarea gazelor offshore din bazinul Mării Mediterane. Și ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, Turcia exploatează prăbușirea economică a Ciprulului pentru a semna un contract cu Israelul în vederea exportului de gaze printr-o viitoare conductă construită pe teritoriu turcesc.

Principalul efect al aplicării pachetului "de salvare" a Ciprului va fi scăderea economică a micii insule cu peste 20%. În plus, Ciprul va trebui să-și găsească o nouă sursă de creștere economică menită a înlocui contribuția adusă de sectorul bancar. Iar analiștii sugerau ca aceasta să provină din sectorul energetic, prin explorarea și exploatarea gazelor offshore, cu rezerve estimate la 200 de miliarde de metri cubi. Până în prezent, însă, singurul zăcământ offshore descoperit este cel de aproximativ 30 miliarde de metri cubi, exploatat de Noble Energy Inc. (NBL) din Huston. Au mai fost acordate autorizații de explorare pentru alte 6 perimetre, care ar putea conține alte 135 de miliarde de metri cubi, companiilor Noble Energy, Total, Korea Gas Corp și Eni.

Eni, amenințată cu expulzarea

Numai că miercuri, ministrul energiei din Turcia, Taner Yildiz, a anunțat că gigantului energetic italian Eni îi va fi interzisă participarea la orice licitație și îi va fi reziliat un contract câștigat în ianuarie dacă va începe explorările pe coasta cipriotă, susține Financial Times.

Turcia a invadat insula cipriotă în 1974, pentru a împiedica uniunea acesteia cu Grecia, și de atunci nu are niciun contract diplomatic cu guvernul ciprioților greci din sudul insulei, guvern recunoscut internațional.

Eni, chiar dacă desfășoară activități destul de reduse în Turcia, a declarat că speră să ajungă la un acord pe această temă cu Ankara.

Turcia își argumentează poziția pe faptul că Ciprului n-ar trebui să i se permită exploatarea unor resurse care aparțin deopotrivă ambelor comunități de pe insulă, cea turcă și cea greacă. Însă SUA și UE nu privesc cu ochii prea buni pretențiile Turciei. De altfel, mica Republica Turcă din nordul insulei este recunoscută internațional doar de Turcia, care de altfel o și ajută din punct de vedere economic.

Turcii speră ca Cipru să opteze pentru Ankara ca destinație a exportului de gaze

De altfel, oficialii turci nu arată niciun semn de reconciliere cu cei ciprioți, în pofida problemelor economice prin care trec aceștia. Dimpotrivă, ei se așteaptă ca partea cipriotă să facă primul pas, mai ales acum când Nicosia va trebui să reconsidere costurile exportului de energie, Turcia fiind destinația cu cele mai mici costuri.

Contractul care ar urma să fie reziliat dintre guvernul turc și Eni este cel referitor la construcția, aflată încă la un stadiu de proiect, a unei conducte între portul de la Marea Neagră, Samsun, și cel mediteranean, Ceyhan. Ministrul turc nu a făcut însă referire și la celălalt proiect în care Eni este implicată, cel deja terminat, conducta Blue Stream, care transportă gaze rusești la Ankara. Motivul: Turcia este dependentă de gazul furnizat prin Blue Stream.

Israelul ar putea exporta gaze prin Turcia

Probabil că nu este o coincidență că în aceeași săptămână, Wall Street Journal a publicat un articol care afirma că scuzele prezentate de Israel pentru raid-ul din 2010 în care au fost uciși 8 turci și un turco-american ar putea avea o motivație economică: înlocuirea de către Israel a Ciprului, aflat în degringoladă, cu Turcia, ca principal canal de export de gaze naturale israeliene. "Încă de dinaintea actului de reconciliere, au existat negocieri cu privire la exportul de gaze prin intermediul Turciei, însă acum acest lucru este cu adevărat posibil", a declarat Alon Liel, fost diplomat israelian în Turcia.

Turcia a devenit un partener cu atât mai atractiv cu cât criza cipriotă compromite planurile de cooperare dintre Israel și Cipru, care viza explorarea în comun a zăcămintelor din Mediterană și construirea unei uzine de fabricare a gazului natural lichefiat în vederea exportului. În plus, Turcia în sine este o mare piață de export. Potrivit analiștilor din domeniu, cererea de gaz natural se va dubla în Turcia în următorii 12 ani. Pe termen lung, gazele din bazinul Mării Mediterane ar putea alimenta o conductă pe care oficialii ciprioți vor să o construiască pentru a lega oferta de gaz din Asia de cererea de gaz din Europa. Se vehiculează un volum care, la prețurile actuale, s-ar ridica la valoare de 3-4 miliarde de dolari.

Tag Cloud