Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12122024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica România nu mai este cea mai scumpă piaţă de energie din UE, după ce a fost lider în T3

România nu mai este cea mai scumpă piaţă de energie din UE, după ce a fost lider în T3

România nu mai este cea mai scumpă piaţă spot a energiei din Uniunea Europeană, cum s-a întâmplat în trimestrul al treilea al acestui an, în luna octombrie, cu un preţ mediu zilnic de puţin sub 90 euro/MWh, ocupând o poziţie de mijloc, arată date consultate de Energy Report, care par a sugera că decuplarea pieţelor est europene de cele occidentale s-a încheiat, cel puţin temporar.

Cu un preţ mediu zilnic, de 89,69 euro/MWh, România a ocupat în octombrie poziţia a 11-a în topul celor mai scumpe pieţe spot din Uniunea Europeană.

Trecerea verii, când consumul a fost ridicat în principal ca urmare a punerii în funcţiune a instalaţiilor de răcire, a condus la o scădere a consumului, în special în orele de vârf, atât în România, cât şi în regiune, în special în statele cu care este interconectată, ceea ce a avut ca rezultat o atenuare a presiunii pe preţuri, tendinţă care se putea observa, marginal, încă din luna septembrie, când România n-a mai fost cea mai scumpă piaţă din UE.

De altfel este cea de-a treia lună consecutivă în care preţul pe principala piaţă spot operată de OPCOM, cea pentru ziua următoare, pe care se tranzacţionează o cantitate echivalentă cu aproximativ 40% din consumul intern, cea pentru ziua următoare, este în scădere.

Preţul mediul zilnic din luna octombrie, de de 446 lei/MWh, este cu 98 lei/MWh sub cel din septembrie, de 544 lei/MWh, care, la rândul său, s-a situat cu 87 lei/MWh sub cel din august, aflat şi el într-o scădere de 90 de lei/MWh faţă de cel record înregistrat în iulie, de 721 lei/MWh.

În pofida scăderilor de preţ din august şi septembrie, România a încheiat trimestrul al treilea cu cel mai mare preţ la energia spot din Uniunea Europeană (UE).

În luna iulie, România a fost liderul absolut al preţurilor la energie din UE, cu un preţ mediu de 145,2 euro/MWh, urmată Bulgaria, cu 136,5 euro/MWh, şi de Ungaria şi Grecia, cu 135 euro/MWh. Comparativ, preţurile spot din Germania au fost în iulie de peste două ori mai reduse decât cele din România (67 euro/MWh), iar cele din Franţa de peste 3 ori mai mici (47 euro/MWh).

Situaţia s-a repetat şi în august, când România a fost cea mai scumpă piaţă spot din UE cu un preţ mediu zilnic de 127 euro/MWh, şi cea de-a doua din Europa, după cea sârbă, sistemul energetic autohton fiind în continuare deficitar, bazându-se pe importuri, în special din Ungaria, pentru acoperirea consumului intern şi exporturile către Ucraina şi Republica Moldova.

De-abia în septembrie, România (cu un preţ mediu de 109,6 euro/MWh) a părăsit primele trei poziţii, ocupând locul patru în tpoul celor mai scumpe pieţe spot UE, după Italia, Irlanda şi Grecia).

Şi în octombrie, cele mai scumpe pieţe din UE au fost tot cele din Irlanda (123,55 euro/MWh) şi Italia (114 euro/MWh), urmate de Polonia (103,25 euro/MWh), acestea fiind, de altfel, singurele state cu preţuri mai mari de 100 de euro/MWh în octombrie.

Preţuri mai mari ca în România s-au înregistrat în octombrie şi în Ungaria, Ţările baltice, Slovacia, Germania şi Grecia.

Preţuri similare cu cel din România (de 88-89 euro/MWh) s-au putut regăsi pe pieţele din Bulgaria, Cehia, Croaţia, Slovenia şi Austria, ceea ce sugerează o recuplare a pieţelor din Europa de est cu cele occidentale.

România ocupă în continuare un loc fruntaş şi în topul ceor mai scumpe pieţe de energie din UE de la începutul anului şi până în prezent, situându-se pe poziţia a patra, cu un preţ de 93,54 euro/MWh. Preţuri mai ridicate înregistrează doar Italia şi Irlanda (fiecare cu puţin peste 102 euro/MWh) şi Grecia (cu 94,37 euro/MWh).

Recent, candidatul la funcţia de comisar european pentru Energie şi Locuinţe, danezul Dan Jorgensen, a anunţat că reducerea preţurilor la energie pentru gospodării şi firme va fi una dintre priorităţile majore ale mandatului său.

Rămâne de văzut dacă noua Comisie va fi receptivă la nemulţumirile statelor membre din sud-estul Europei, care deocamdată nu par a fi prioritare pe agenda Uniunii, după cum a relatat Profit.ro aici, aici şi aici.

România, Bulgaria şi Grecia au solicitat Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ pieţelor de energie din Europa de Est, unde preţurile angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, printre acestea numărându-se şi supraimpozitarea producătorilor de curent electric cu cele mai mici costuri de producţie, aşa-numiţi ″inframarginali″, precum şi a traderilor, măsură aplicată de România de 2 ani şi în vigoare în momentul de faţă, dar care ar urma să fie eliminată odată cu plafonarea preţurilor la consumatorii finali, de la 1 aprilie 2025.

Tag Cloud