Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri09202024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Profitul Transelectrica, în scădere cu 90% ca urmare a creșterii costurilor cu achiziția de energie de pe piața spot

Profitul Transelectrica, în scădere cu 90% ca urmare a creșterii costurilor cu achiziția de energie de pe piața spot

Transelectrica, operatorul sistemului național de transport energie electrică, și-a redus cu 90% profitul net în primul trimestru al anului, de la 82 milioane lei în aceeași perioadă a anului trecut la 8 milioane lei, ca urmare a majorării cheltuielilor cu energia achiziționată de pe piața spot pentru acoperirea consumului propriu tehnologic.

“Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilității activităţii comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, determinată de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 mil lei mai mari decât în anul precedent (+173%)”, susține compania.

Veniturile operaționale au înregistrat o creștere în procent de 69% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (1,2 miliarde lei, față de 726 milioane lei în primul trimestru al anului trecut), în principal ca urmare a majorării tarifului mediu de transport și a creșterii veniturilor realizate pe piața de echilibrare.

În fiecare din primele 3 luni ale acestui an, consumul de energie electrică a înregistrat scăderi comparativ cu aceleași luni ale anului trecut ca urare atât a creșterii prețurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în prețul final al energiei electrice, cât și a temperaturilor medii din lunile ianuarie și februarie care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice.

În intervalul ianuarie–martie 2022, cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (14,35 TWh) a înregistrat o scădere de 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021 (diferența între cele două perioade fiind de -0,6 TWh).

Segmentul activităților cu profit permis a înregistrat o creștere de 30% a veniturilor (431 mil lei în T1 2022 față de 333 mil lei în T1 2021), determinată în principal de creșterea veniturilor din transport și a altor venituri pe piaţa de energie.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în intervalul ianuarie-martie 2022 au înregistrat o creștere de 93% comparativ cu perioada similară a anului anterior (1,2 miliarde lei față de 631 milioane lei în T1 2021).

Pe segmentul activităților cu profit permis, cheltuielile (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creștere de 60% (439 milioane lei față de 275 milioane lei în T1 2021), ca urmare a majorării cheltuielilor privind consumul propriu tehnologic cu 173% (+162 milioane lei).

Statul român este principalul acționar al Transelectrica, cu o participație de 58,7%.

Tag Cloud