Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Turcia apelează la o curte de arbitraj pentru obținerea unei reduceri de preț la gazul furnizat de Gazprom

Turcia apelează la o curte de arbitraj pentru obținerea unei reduceri de preț la gazul furnizat de Gazprom

Turk Stream

Turcia a deschis o acțiune legală împotriva Gazprom pe tema prețului gazului importat din Rusia, decizia autorităților de la Ankara fiind o ultimă dovadă a deteriorării relațiilor dintre cele două state în urma deciziei Rusiei de a bombarda Siria,

Informația, publicată de Financial Times, a fost confirmată de Gazprom, care a mai precizat că monopolul de stat turc Botas a solicitat judecarea diferendului la o curte de arbitraj internațională

Potrivit Botas, în luna decembrie a anului trecut, cele două companii au semnat un memorandum ce conținea un discount asupra valorii căruia celele două părți urmau să se pună de acord, însă între timp nu s-a întâmplat nimic în acest sens. Cum acordul privind nivelul discount-ului nu a fost semnat, Botas se crede îndreptățită să solicite un arbitraj pe această temă.

Decizia Botas intervine într-un moment extrem de delicat al relațiilor diplomatice dintre cele două state. La începutul acestei luni, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur încălcarea de către aviația militară rusă a spațiului aerian al Turciei (în vederea bombardării Siriei) și a amenințat că Ankara ar putea cumpăra gaz natural de la alți furnizori.

Turcia este cea de-a doua piață de export a Gazprom, după cea germană, anul trecut importând numai puțin de 27,3 miliarde metri cubi de gaze. Jumătate din importurile de gaze ale Turciei sunt furnizate de Gazprom.

Cele două state nu au ajuns încă la un acord pe tema construirii rutei de transport de gaze alternative la South Stream, Turkish Stream, în pofida faptului că negociază de lună pe această temă. Turcia condiționează realizarea gazoductului de acordarea unui discount de 10,25% la prețul gazului importat din Rusia, discount acceptat verbal de Moscova, însă până în prezent niciun acord nu a fost semnat.

De altfel, nici relațiile dintre Gazprom și guvernul turc nu sunt extrem de prietenoase, șeful gigantului rus,m Alexei Miler refuzând cererea Turciei de a majora volumul de gaze transportat prin actualul gazoduct, Blue Stream, invocând faptul că volumul poate fi majorat doar dacă se construiește Turk Stream.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Sergei Kupriyanova recunoscut că cererea de arbitraj a Botas este una normală, fiind prevăzută în termenii contractuali dintre cele două părți. El a precizat însă că există și posibilitatea ajungerii la un acord înainte de a se ajunge în fața unei curți de arbitraj internațional.

Tag Cloud