Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing OMV vrea să părăsească Turcia: după centrala de la Samsun, a scos la vânzare și subsidiara de distribuție Petrol Ofisi

OMV vrea să părăsească Turcia: după centrala de la Samsun, a scos la vânzare și subsidiara de distribuție Petrol Ofisi

petrol ofisi

După ce anul trecut a anunțat că vrea să vândă centrala electrică pe care o deține la Samsun, OMV, principalul acționar al celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom, pare decis să părăsească definitiv piața turcă.

Vineri, OMV a anunțat inițierea procesului de vânzare a subsidiarei sale din Turcia, Petrol Ofisi A. Ş., cel mai mare distribuitor de carburanți din Turcia, cel puțin în domeniul retail-ului, cu aproximativ 1.785 de stații de alimentare. Subsidiara OMV din Turcia ocupă unele dintre primele poziții de pe acea piață și în ceea ce privește distribuția de carburanți către sectoarele comercial și industrial. Vânzările totale ale Petrol Ofisi în 2015 s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de tone.

În plus, Petrol Ofisi este proprietarul cele mai mari facilități de stocare a carburanților din Turcia, cu o capacitate de depozitare mai mare de 1 milion de metri cubi.

Subsidiara pe care OMV intenționează să o vândă deține primul loc și pe piața turcă a vânzării de lubrificanți.

În prezent, OMV se află în etapa selectării unui consultant menit a facilita și structura procesul de vânzare al uneia dintre cele mai importante companii de distribuție en gros și retail din Turcia.

Potrivit unui comunicat OMV, vânzarea Petrol Ofisi, al cărei rporpietar este în proporție de 100%, este menită a optimiza portofoliul integrat al OMV în “condiții de piață provocatoare”.

OMV vrea să vândă și centrala electrică de la Samsun

Ieșirea OMV de pe piața turcă nu este o surpriză, știrile vizând vânzarea Petrol Ofisi apărând în presa din Turcia încă de acum doi ani. În plus, anul trecut, Manfred Leitner, membru în Consiliul de Administraţie al OMV, a anunțat, potrivit Energy Report, că OMV examinează o posibilă vânzare a unui alt activ al său de pe această piață, centrala electrică neprofitabile de la Samsun (Turcia), în cadrul strategiei de revizuire a operațiunilor sale.

"Acest subiect este pe masa discuțiilor", declara, la acea vreme, Manfred Leitner, precizând însă că un proces concret de vânzare nu a început încă.

Centrala electrică de la Samsun este unul din activele cu probleme ale OMV. În al doilea trimestru al anului trecut, austriecii înregistraseră o depreciere cu circa 200 milioane euro a acestui activ. Suma a fost confirmată și de noul CEO OMV, Rainer Seele, care a anunțat că OMV a provizionat 205 miloane de euro ca urmare a neprofitabilității centralei din Samsun.

"În acest an nu ar trebui să avem alte deprecieri, dar în viitor noi deprecieri nu sunt excluse", a spus Leitner. Acesta consideră că există interes pentru această centrală, în primul rând din partea jucătorilor regionali.

Tag Cloud