Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica OMV și-ar putea vinde centrala electrică din Turcia și ar putea renunța la un proiect de cogenerare din Germania

OMV și-ar putea vinde centrala electrică din Turcia și ar putea renunța la un proiect de cogenerare din Germania

OMV Samsun

 

Grupul austriac OMV, proprietarul OMV Petrom, examinează o posibilă vânzare a centralei sale electrice neprofitabile de la Samsun (Turcia), în cadrul strategiei de revizuire a operaţiunilor, a declarat Manfred Leitner, membru în Consiliul de Administraţie al OMV.

"Acest subiect este pe masa discuţiilor", a declarat, pentru Reuters, Manfred Leitner, precizând însă că un proces concret de vânzare nu a început încă.

Centrala electrică de la Samsun este unul din activele cu probleme ale OMV. În al doilea trimestru al acestui an, austriecii au înregistrat o depreciere cu circa 200 milioane euro a acestui activ și nu exclud şi alte deprecieri.

"În acest an nu ar trebui să avem alte deprecieri, dar în viitor noi deprecieri nu sunt excluse", a spus Leitner. Acesta consideră că există interes pentru această centrală, în primul rând din partea jucătorilor regionali.

În plus, OMV ar putea renunța la proiectul construirii unei centrale electrice în cogenerare în sudul Germaniei, la Haiming, cu o putere instalată de 850 MW. Deocamdată, austriecii au suspendat proiectul, ca urmare a reformelor dezamăgitoare ale guvernului german în ceea ce privește subvenționarea producției de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență.

Reformele respective prevăd majorarea subvențiilor de stat pentru producția de energie în cogenerare, însă se vor concentra în mod substanțial pe acordarea de ajutoare de stat pentru centralele în cogenerare aflate deja în funcțiune, în detrimentul finanțării construcției de noi astfel de centrale, executivul de la Berlin afirmând că ar fi prea scump pentru bugetul de stat să acorde subvenții pentru ambele.

Majorarea subvențiilor de stat pentru centrale în cogenerare existente a fost decisă de guvernul german ca urmare a reducerii masive a prețurilor la electricitate pe piețele engros.

Acesta este, de altfel, un al doilea motiv pentru care cei de la OMV au pus pe hold proiectul centralei în cogenerare de la Haiming. Mai mai multe companii de utilități din Germania au fost nevoite să-și restructureze radical portofoliul de active de generare de electricitate, ca urmare a modificării dinamicii pieței, care favorizează acum flexibilitatea pe termen scurt în fața volumelor de producție pe termen lung.

 

Tag Cloud