Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Gazele românești sunt printre cele mai taxate din UE (studiu Academia Română)

Gazele românești sunt printre cele mai taxate din UE (studiu Academia Română)

facturi curent apa gaze

Mai mult de jumătate, respectiv 52% din prețul final la gaze naturale achitat de către consumatorii casnici din România în 2013 reprezenta taxe și impozite, în timp ce, la nivelul Uniunii Europene, ponderea medie a taxelor în prețul de vânzare al gazelor naturale către consumatorii casnici era de doar 24,5%, potrivit Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) de pe lângă Academia Română.

Potrivit Profit.ro, România impune printre cele mai mari taxe din UE pe consumul energetic, în condițiile în care, în 2013, taxele reprezentau 52% din prețul de vânzare al gazelor naturale către consumatorii casnici, față de o medie de 24,5% la nivelul UE, se arată într-o prezentare a președintelui ICCV, Cătălin Zamfir, susținută cu ocazia lansării, la Academia Română, a studiului "Eficiența energetică - prioritate națională pentru reducerea sărăciei energetice, creșterea calității vieții și siguranța consumatorilor de energie", realizat de ICCV și Institutul de Sociologie la solicitarea departamentului pentru eficiență energetică din cadrul ANRE.

În același timp, însă, România avea în 2013 unul dintre cele mai mici prețuri de bază la gaze naturale pentru consumatorii casnici din UE, de 0,015 euro/KWh, față de o medie UE de 0,015 euro/KWh.

"Creșterea prețului de vânzare nu mai poate susține o taxare atât de ridicată", se arată în prezentarea citată. Din graficele anexate acesteia rezultă că, în UE, doar Danemarca taxează mai mult decât România consumul de gaze, ponderea acestora în prețul de vânzare către consumatorii casnici fiind, în statul scandinav, de circa 54%.

De asemenea, într-un rezumat al studiului menționat se afirmă că, în România, impozitele și taxele sunt printre cele mai ridicate din Europa și este nevoie de regândirea sistemului de impozite și taxe conținute în prețurile energiei.

"În următorii ani, la creșterea prețurilor energiei se va adăuga povara taxelor. Inevitabil, se va exercita o presiune puternică pentru a se regândi sursele financiare ale bugetului", potrivit sursei citate.

Guvernul a aprobat, în iunie anul acesta, un nou calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, potrivit căruia prețul a crescut, de la 1 iulie, cu 12,6%, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, și va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuși o creștere similară până în 2021.

Tag Cloud