Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Distribuitorii din energie susțin că electricitatea și gazele pentru populație s-au scumpit cu procente sub inflație între 2008 și 2014

Distribuitorii din energie susțin că electricitatea și gazele pentru populație s-au scumpit cu procente sub inflație între 2008 și 2014

facturi curent apa gaze

Prețurile la energie electrică și gaze naturale pentru populație în România au crescut într-un ritm mai scăzut decât rata inflației în intervalul 2008 – 2014 și au rămas semnificativ mai mici comparativ cu situația din țările din Europa Centrală și de Est și cu media din Europa de Vest, se arată într-un studiu realizat de Boston Consulting Group la comanda Federației Patronale a Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

"În perioada 2008 – 2014, prețurile la energie electrică și cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflației. Pentru clienții noncasnici, creșterea prețului energiei electrice a rămas sub nivelul inflației, în timp ce, pentru gaze naturale, creșterea procentuală a depășit acest nivel, ca urmare a calendarului de aliniere a prețurilor gazelor din producția internă cu cele europene", se arată într-un comunicat al ACUE.

ACUE mai subliniază că, deși prețurile la curent și gaze rămân relativ reduse în România, chiar raportat la puterea de cumpărare a românilor, care au printre cele mai mici venituri nete din Europa, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea prețului energiei să devină o problemă pentru acești clienți. "De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie să fie protejați prin mecanisme corespunzătoare", notează ACUE.

Potrivit sursei citate, în perioada amintită, tarifele de transport și distribuție la energie electrică și gaze naturale rămas mult sub media europeană și sunt, în general, similare celor din alte state ale Europei Centrale și de Est.

"În același timp, densitatea rețelelor de energie electrică și gaze naturale din România este printre cele mai scăzute din Europa, ambele sectore confruntându-se cu o reducere importantă a consumului de energie, ceea ce se traduce în costuri mai ridicate pentru întreținerea rețelelor de energie electrică și gaze. O altă problemă cu care se confruntă România este existența unor rețele de electricitate și gaze naturale care trebuie întreținute chiar și în zone unde operarea acestora este nerentabilă din punct de vedere economic din cauza desității reduse a consumatorilor, ceea ce implică costuri mari de întreținere", se afirmă în comunicat.

Investiţiile în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au fost de 9,7 miliarde lei, în perioada 2008-2014, spun membrii ACUE, în pofida scăderii veniturilor reglementate între 2008 și 2014.

"Alte 1,9 miliarde lei au fost investite în perioada 2008-2013 în reţelele de distribuţie a gazelor naturale în scopul întreţinerii, extinderii, şi îmbunătăţirii acestora. De la privatizare până în prezent companiile de gaze naturale şi electricitate, membre ale Federaţiei ACUE, au investit în România circa 8,7 miliarde de euro şi au planuri de investiţii de aproximativ 600 milioane de euro", se spune în comunicat, în care se adaugă că sunt necesare investiţii semnificative suplimentare pentru a îmbunătăţi calitatea reţelei şi a o duce la nivelele similare cu cea existentă la nivel european.

Federaţia ACUE numără 27 de membri, printre care se numără E.ON România, GDF SUEZ Energy România, Distrigaz Sud Reţele, ENEL România, CEZ România, Electrica, Electrica Furnizare, Transelectrica, Congaz, WIEE, Wirom Gas, GAS EST, cu un total de aproximativ 30.000 de angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de peste 5,4 miliarde de euro.

Tag Cloud