Putin nu renunță la proiectul gazoductului ruso-turc. Prețul gazelor furnizate de Gazprom Turciei - principalul obstacol
- Detalii
- Publicat în 24 September 2015
- Scris de Florin Rusu
Gazprom pare decis să-și rezolve principala problemă, dependență de rețeaua ucraineană de transport în ceea ce privește exportul către Europa a gazelor naturale. Dacă transportul către nordul Europei pare a se fi rezolvat, prin semnarea acordului privind construirea gazoductului Nord Stream 2, în ceea ce privește alimentarea Europei de Sud și Mediteraneene, gigantul rus nu a renunțat la ideea construirii unui gazoduct care să străbată Marea Neagră și Turcia.
Potrivit Radio Free Europe, care citează Kremlinul, planurile privind construirea gazoductului care să lege Rusia, Turcia și sudul Europei rămân intacte, în pofida “dificultăților” apărute.
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său turc Tayyip Recep Erdogan, întânire în cadrul căreia, cei doi au convenit să “colaboreze în vederea continuării” proiectului, a declarat purtătorul de Kremlinului, Dimitri Peskov.
“Este un efort complex care implică depășirea mai multor dificultăți, însă proiectul își va urma propriul său curs”, a declarat acesta, adăugând că cei doi președinți se vor mai întâlni odată până la finalul acestui an, în vederea “coordonării propriilor abordări” referitoare la acest parteneriat.
pe 11 septembrie, autoritățile de la Ankara au anunțat suspendarea negocierilor ruso-turce ca urmare a precondițiilor impuse de gigantul rus Gazprom pe tema discount-ului dorit de Turcia la importurile de gaze rusești.
“Nu spun că participanții s-au ridicat de la masă, spun doar că negocierile sunt înghețate”, declara ministrul turc al energiei Sefa Sadik Aytekin în cadrul unei conferințe desfășurate la Istanbul.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în decembrie 2014 intenția de a înlocui proiectul South Stream, neagreat de oficialii europeni, cu un gazoduct ruso-turc.
În continuare însă, principala problemă a proiectului este costul său extrem de ridicat, într-un climat marcat de prețuri extrem de reduse ale produselor energetice. Proiectul vizează realizarea a patru conducte care ar trebui să traverseze Marea Neagră pe o porțiune de 900 de km, și ar avea o capacitate de transport de 63 miliarde de metri cubi.