Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon09162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gamesa Wind, majorare de capital în România. Profit net global de 62 mil. € în T1

Gamesa Wind, majorare de capital în România. Profit net global de 62 mil. € în T1

gamesa Romania

 

Gigantul spaniol Gamesa a înregistrat un profit net golbal de 62 milioane de euro în primele trei luni ale anului, de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. La noi în ţară, Gamesa Wind România a operat o uşoară majorare de capital de la 361.000 de lei la 491.000 de lei, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Asociaţii Gamesa Wind România sunt Gamesa Eolica cu 99% din capitalul social şi Gamesa Energia cu 1%.

Amintim că în anii din urmă, Gamesa a semnat mai multe contracte pentru livrarea de turbine eoliene în România cu companii precum Enel, Sorgenia, CEZ şi alte mari companii.

Nu toate livrările s-au finalizat însă cu succes, ca urmare a căderii pieţei de profil. Exemplul cel mai recent este al  parcului eolian Fălciu 1 din Vaslui pentru care italienii de la Sorgenia au  semnat în anul 2013 cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de aerogeneratoare electrice, model G97 T90. Valoarea acestui contract a fost de 83,16 milioane de euro (exclus TVA).  Sorgenia a renunţat însă la proiect.

Gamesa nu este însă doar producător de turbine (printre cei mai mari pe plan mondial, alături de Vestas sau Enercon) ci şi dezvoltator, numele Gamesa figurand in mai multe firme de pe plan local. Printre încercările în acest sens din România s-au numărat un proiect din Constanţa, în localitatea Mereni, proiect despre care nu se mai ştie nimic şi un proiect în Brăila.

La finele anului 2012, APM Brăila emitea avizul de mediu pentru Gamesa Energy Romania în cazul PUZ-ului de lucrări de construcţii centrala eoliana "Pribeagu" care prevedea 20 generatoare elelectrice de 40MW, staţie de transformare, reţele electrice de racord, construire şi modernizare căi de acces în extravilanul localităţii  Ulmu.

În toamnă însă, asociaţii GER Pribeagu au decis dizolvarea şi lichidarea firmei, indică o hotărâre a companiei.

Revenind la rezultatele foarte bune externe, merită precizat că profitul global mare al companiei a fost ajutat cu 18,5 milioane de euro de tranzacţia proiectului Adwen. Dar chiar şi excluzând acest proiect, profitul net a fost de 44 milioane de euro.

 

Tag Cloud