Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Scandalul cu împușcături de la Cogealac redivivus: senatorul PDL Gigi Chiru ar fi luat 1,5 mil. € pentru a sprijini interesele Eolica Dobrogea contra CEZ

Scandalul cu împușcături de la Cogealac redivivus: senatorul PDL Gigi Chiru ar fi luat 1,5 mil. € pentru a sprijini interesele Eolica Dobrogea contra CEZ

Cogealac

Senatorul PDL Gigi Chiru este urmărit pentru luare de mită şi spălare de bani, fiind acuzat de procurori că, în 2010, când era şeful Inspectoratului în Construcţii Sud - Est, ar fi cerut mită 1,5 milioane de euro pentru a favoriza grupul de firme Eolica Dobrogea, dezvoltator de proiecte de producție de energie eoliană, inclusiv în litigiile cu concurenții de la CEZ. În 2010, opt persoane din localitatea Cogealac, între care primarul şi viceprimarul, au fost trimise în judecată pentru că ar fi instigat localnicii să acționeze cu violență pentru a determina firma CEZ să renunţe la a ridica un parc eolian în zonă, întrucât edilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acest obiectiv, Eolica Dobrogea Five Constanţa, aflată în asociere cu compania spaniolă Iberdrola. Primarul din Cogealac declara, în 2010, că cei de la Consiliul Judeţean Constanţa ar fi comis un abuz eliberând o autorizaţie de construcţie firmei CEZ, iar ulterior abuzul a fost constatat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.  

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus urmărirea penală a senatorului PDL Gigi Christian Chiru pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.

Potrivit procurorilor, la data de 19 august 2010, Gigi Chiru a pretins, de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme format din SC Eolica Dobrogea SRL România, Eolica Dobrogea AG și Eolica Dobrogea X GMBH.

"Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea. Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul CEZ România", arată DNA în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro şi a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeaşi persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleaşi scopuri menţionate anterior şi sub forma disimulată a cesiunii către aceeaşi persoană a dreptului de creanţă al "creditorului" Gigi Chiru, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010. Obligaţiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea "creditorului" a unui drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale SC Eolica Dobrogea SRL România.

Astfel, cunoscând că sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită, la datele de 19 august 2010 şi 23 septembrie 2011, Chiru a disimulat adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanţă.

În calitate de senator în Parlamentul României, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 şi 12.06.2014, Chiru a făcut declaraţii false privind creanţele deţinute, în sensul omisiunii menţiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut şi contractul de cesiune de creanţă.

În acest dosar, în care fac cercetări pentru fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2010-2014, procurorii DNA au făcut joi 22 de percheziţii în Bucureşti şi Constanţa, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane.

Scandal cu împușcături

În 2010, opt persoane din localitatea Cogealac, între care primarul şi viceprimarul, au fost trimise în judecată pentru că ar fi instigat localnicii să intervină pentru a determina firma CEZ să renunţe la a ridica un parc eolian în zonă, întrucât edilul şi consiliul local agreau o altă firmă pentru acest obiectiv, Eolica Dobrogea Five Constanţa, aflată în asociere cu compania spaniolă Iberdrola.

În rechizitoriul întocmit de procurorii constănţeni se arăta că, la iniţiativa primarului Hristu Cati, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie, persoanele respective s-au asociat cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România şi pe partenerii acesteia să oprească lucrul la instalarea unui parc eolian energetic la Cogealac, astfel încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five Constanţa, agreată de Consiliul Local şi de primar, să instaleze parcul eolian energetic în zonă.

Astfel, la iniţiativa primarului Hristu Cati, a viceprimarului Mihai Dore şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, printre care şi ceilalţi inculpaţi, în 26 iulie, în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat "un aşa-zis miting de protest", fără autorizarea sau înştiinţarea Poliţiei, la care au participat peste o sută de persoane.

Din informaţiile obţinute de anchetatori a reieşit că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru din comuna Cogealac.

Conform surselor citate, în faţa mulţimii adunate primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre faptul că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât, în opinia sa, autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al Primăriei sau Consiliului Local Cogealac.

În rechizitoriu se mai menţionează că, după ce a discutat cu cetăţenii, primarul a incitat persoanele din mulţime să meargă împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ. Astfel, grupul de circa o sută de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, între care şi cele două microbuze ale primăriei, la un punct de lucru aflat la aproape un kilometru de vatra satului. Acolo, mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi inculpaţi i-au determinat prin forţă pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit, pe un teren închiriat de firmă de la proprietar, să părăsească zona, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor.

De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi inculpaţi a mers la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ 226A Cogealac - Râmnic, unde au intrat cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai SC Romnaţional SRL Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc. Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, mai multe persoane smulgând ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi aruncând cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani, agenţii de pază au tras mai multe focuri de armă. În urma incidentului au fost răniţi Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurenţiu Ruscu, Ilie Coman şi Daniel Cornea.

Inspectoratul lui Chiru ar fi decis că autorizația CEZ e ilegală

În acest scandal, potrivit Gandul, ar fi intervenit și ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu. Acesta ar fi trimis o scrisoare primăriei Cogealac, în care transmitea autorităților locale din comună să sprijine investițiile în energie eoliană. Deși din scrisoare reieșea că Videanu ar fi sprijinit proiectul celor de la CEZ, ulterior, într-un drept la replică pentru Gandul, acesta a negat acest lucru.

Videanu a declarat, atunci, că a intermediat, personal, şapte runde de negocieri între reprezentanţii CEZ şi cei ai Iberdrola. "În mod normal, Transelectrica trebuie să soluţioneze aceste probleme, dar situaţia s-a complicat, ajungându-se la dispute diplomatice, la intervenţii din partea ambasadelor Cehiei şi Spaniei. Eu susţin orice proiect viabil, indiferent de investitor. La acea scrisoare s-a ajuns pentru că aveam informaţii că, pe plan local, se practică un şantaj pe faţă la potenţialii investitori. Or, prin asemenea atitudine se pot pune în pericol investiţii majore şi nu putem asista pasivi la un asemenea fenomen", spunea Videanu.

Potrivit aceleiași surse, varianta primarului Hristu, exprimată în iulie 2010, era următoarea: "Cei de la CEZ aveau un aviz de principiu, din 2007, care a expirat în 2009. Eolica a început procedurile de autorizare tot din 2007, a obţinut toate avizele, aşa că, pe 7 iulie, i-am eliberat autorizaţia de construcţie. Pe 14 iulie, Consiliul Judeţean Constanţa a comis un abuz şi a eliberat o autorizaţie de construcţie firmei CEZ. Abuzul a fost constatat de Inspecţia de Stat în Construcţii, care i-a cerut prefectului să intervină. Dar prefectul este în concediu şi nu poate fi deranjat".

Ulterior, în 2012, cei de la Iberdrola anunțau că nu pot continua proiectele eoliene programate pentru piaţa românească, din cauza partenerului Eolica, Iberdrola anunţând anterior proiecte de producţie a energiei cu o valoare totală de circa 2,5 miliarde euro.

În 2013, Eolica a intrat în insolvență. Potrivit tabelului preliminar al creanțelor, Eolica ar fi avut datorii totale de 86 milioane lei, din care 51,8 milioane lei către Iberdrola și 9 milioane lei către primăria Cogealac. Administratorul Eolica este omul de afaceri constănțean Corneliu Dică, fost director în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA. 

În 2008, Iberdrola a cumpărat de la Eolica Dobrogea 50 de proiecte eoliene, cu o capacitate totală de 1.600 MW, şi a anunţat că va finaliza toate investiţiile până în 2017, în colaborare cu Eolica.

Tag Cloud