PIB-ul, alimentat cu electricitate ieftină pentru irigații
- Detalii
- Publicat în 11 December 2013
- Scris de Florin Rusu
Agricultura salvează România. Produsul Intern Brut (PIB) României depinde din ce în ce mai mult de agricultură, evoluția sa din ultimii cinci ani fiind influențată decisiv de dinamica sectorului agricol. De acest lucru a devenit conștient și guvernul, care pare decis să faciliteze micșorarea prețurilor cu energia din domeniul agricol, pentru a impulsiona acest sector.
Iar în acest an, agricultorii au beneficiat de curent electric pentru irigații cu 20% mai ieftin comparativ cu 2012, prețul scăzând de la 250 de lei/1.000 mc apă pompată la 200 lei/1.000 mc apa pompată.
Tendința de scădere a prețului energiei la irigații va continua și anul viitor, an pentru care se anticipează o scădere cu 30% a acestuia, după ce Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a devenit furnizor de electricitate.
“Problema energiei este una complicată, astfel că, vara trecută, prin Ordonanţa de Urgenţă 79/2013, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare a primit posibilitatea de a deveni furnizor de energie electrică. Prin urmare, va cumpăra energia direct de la producător şi o va furniza către organizaţiile de irigaţii. Astfel, preţul unui MWh va scădea cu 30%, iar mia de metri cubi se va ieftini şi ea cu o valoare destul de mare”, , a declarat, miercuri, Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, citat de Agerpres.
La finele lunii noiembrie, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est, organizat la Bucureşti, Daniel Botănoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat că România are nevoie de investiţii de un miliard de euro pentru amenajarea şi îmbunătăţirea infrastructurii principale pentru irigaţii şi de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret - Bărăgan şi aducerea apei către ferme.
Potrivit secretarul de stat, în 2013 există o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de trei milioane de hectare, din care o suprafaţă viabilă economic de 1,5 milioane hectare şi o suprafaţă profesională de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafaţă de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii.