Raport CE: Producția de electricitate pe gaze a României s-a redus cu 500 GWh în trimestrul al doilea, fiind compensată de importuri din Ucraina
- Detalii
- Publicat în 11 October 2019
- Scris de Florin Rusu
Lucrările de modernizare a centralei Romgaz de la Iernut, dar mai ales condițiile de piață, au condus la reducerea cu 0,5 TWh a producției de electricitate din gaz din România în trimestrul al doilea, reducere compensată parțial prin majorarea importurilor de energie electrică din Ucraina, arată un raport trimestrial al Comisiei Europene.
Producția de electricitate a Romgaz s-a redus la doar 0,8 GWh în trimestrul al doilea, o scădere de 99,5% față de nivelul de 179 GWh din perioada similară a anului trecut. Dacă, în primele 6 luni ale lui 2018, Romgaz a produs energie electrică în valoare de 466 GWh, în perioada similară a acestui an producția de electricitate a fost de doar 171,6 GWh, practic toată produsă doar în primul trimestru.
Similar, centrala electrică Brazi, operată de OMV Petrom, a generat o producție redusă de energie electrică de 0,04 TWh în cel de-al doilea trimestru, comparativ cu 0,41 TWh trimestrul similar al anului trecut, din cauza ”marjelor negative, dată fiind creșterea prețurilor la gaze și certificatelor verzi”.
Producția mai redusă de energie din hidrocarburi a fost compensată parțial și de majorarea cu 16% a producției de energie hidro ca urmare a precipitațiior ridicate din bazinul Dunării, mai notează raportul CE.
În pofida reducerii producției de energie electrică pe gaz, România s-a aflat în trimestru al doilea într-o poziție de exportator net.
În luna aprilie a importat o cantitate de 290 GWh și a exportat 320 GWh, în luna mai a importat 180 GWh și a exportat 420 GWh, iar în iunie, în România au intrat 140 GWh și au ieșit 560.
Situația s-a inversat însă începând cu luna iulie, când România a ajuns importator net de energie electrică, în special ca urmare a reducerii producției de energie hidro și eoliană (comparativ cu anul trecut), ca urmare a condițiilor metereorologice neprietenoase cu producătorii.