Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Mon09092024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate OMV Petrom nu a beneficiat de aprecierea prețurilor gazelor și electricității. Profitul, deși dublu față de 2020, cu 37% sub cel pre-pandemic, din 2019

OMV Petrom nu a beneficiat de aprecierea prețurilor gazelor și electricității. Profitul, deși dublu față de 2020, cu 37% sub cel pre-pandemic, din 2019

OMV Petrom nu a profitat de ascensiunea prețurilor gazelor și energiei electrice pe bursele autohtone, ca urmare a faptului că avea semnate contracte forward încă din toamna anului trecut. Astfel, deși și-a dublat profitul la 9 luni, la 1,67 miliarde lei, acesta este cu 37% sub cel din 2019, ultimul an pre-pandemic.

Rezultatul din exploatare al diviziei Downstream Gas, unde ar fi trebuit să se vadă impactul majorării prețurilor la electricitte și gaze de pe OPCOM și BRM, a fost de 337 milioane lei, cu 31% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, “afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere”.

Șeful Downstream Gas al OMV Petrom, Franck Neel, preciza, la finalul lunii iulie, că, la acel moment, OMV Petrom vindea gaz “pentru anul viitor (2022) la aproximativ 25 euro/MWh (123 lei/MWh)”

Cu alte cuvinte, OMV Petrom nu a beneficiat de explozia prețurilor în trimestrul al treilea, ci de-abia din luna octombrie, ceea ce înseamnă că furnizorii de gaze și consumatorii industriali au beneficiat de gaze de la OMV Petrom la prețuri reduse comparativ cu cele de piață.

“Am vândut anul trecut, pentru anul acesta, gaz până la sfârșitul lunii septembrie. La momentul contractării acestor contracte, prețurile erau mult mai mici mici decât cele pe care le vedeți astăzi pe piață. Când vor fi reînnoite aceste contracte, cu livrare începând cu 1 octombrie anul acesta, în funcție de momentul în care vor fi semnate, acestea ar trebui să fie mai aproape de piață, desigur, deoarece prețurile se bazează pe creșterea cererii de pe piață”, preciza în vară Neel.

Majorarea profitului a fost înregistrată în condițiile în care producția de gaze din primele luni a scăzut cu 11% de 3,18 miliarde metri cubi în perioada ianuarie- septembrie 2020 la 2,83 miliarde mc în primele trei trimestre ale acestui an, iar cea de petrol cu 9%, de la 19,33 milioane barili la 17,55 milioane barili.

“Producția grupului a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță”, susține compania.

Și vânzările de țiței și gaze au înregistrat aceeași evoluție, reducându-se de la 73,5 mii barili pe zi la 66,7 mii barili pe zi, respectiv de la 65,4 mii barili echivalent petrol (bep) pezi la 58,5 bep/zi.

Rezultatul din exploatare din Upstream raportat de companie a fost de 1.2 miliarde lei, față de pierderea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut de 19 milioane lei, în principal datorită prețurilor mai mari la țiței.

Producția grupului a scăzut cu 10%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.

Costul de producție a crescut cu 19% la 12,7 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare .

În ceea ce privește, rezultatul din exploatare Downstream Oil, acesta a fost de1,5 miliarde lei, cu 26% mai mare față de cel din primele trimestre ale anului trecut, reflectând marjele de rafinare bune și redresarea cererii.

Indicatorul marja de rafinare raportat a fost de 4,78 dolari/baril, în creștere de la 3,19 dolari/baril față de cel din primele 9 luni ale anului trecut, susținut de diferențialele mai mari pentru produse.

Rata de utilizare a rafinăriei a crescut la rândul săi la 95%, comparativ cu cea de 90% din aceeași perioadă a anului trecut, semnificativ peste media europeană

 

Tag Cloud