Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Captarea emisiilor de CO2 ar putea scumpi electricitatea en-gros cu 80%

Captarea emisiilor de CO2 ar putea scumpi electricitatea en-gros cu 80%

Captare carbon

Impunerea folosirii tehnologiilor de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon la centralele pe cărbuni ar crește prețul electricității pe piețele en-gros cu 70 – 80%, potrivit Departamentului pentru Energie al Statelor Unite.

Julio Friedmann, adjunct al subsecretarului pentru pentru chestiuni de mediu în industria carboniferă din Departamentul pentru Energie al SUA, a transmis Subcomitetului Camerei Reprezentanților pentru Supravegherea și Investigarea Energiei și Comerțului că prima generație a tehnologiilor de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon are un cost de captare de 70-90 de dolari pe tonă pentru producția en-gros de electricitate, dar că o a doua generație ar putea reduce costul la 40-50 de dolari pe tonă, relatează Bloomberg.

„Este de fapt o creștere procentuală substanțială în costul electricității, dar în parte asta este din cauză că prețul actual al cărbunelui este așa de scăzut”, a explicat Friedmann.

Friedmann a spus că impactul per ansamblu asupra prețurilor electricității ar depinde de mărimea și tipul de centrală în care s-ar instala tehnologia.

Agenția pentru Protecția Mediului încearcă să reglementeze nivelul de emisii de CO2 pentru noile centrale, cu standarde care ar impune folosirea tehnologiilor de captare și stocare a acestora. Multe persoane din domeniul legislativ și din companiile de utilități spun că tehnologia nu este fezabilă din punct de vedere comercial și că ar face imposibilă construirea unor noi centrale pe cărbuni în SUA.

Subvenții masive

Între anii 2005 și 2014, Departamentul pentru Energie a primit aproximativ 7,6 miliarde de dolari reprezentând fonduri pentru dezvoltarea de tehnologii pentru captarea și stocarea emisiilor de CO2, în speranța viabilizării comerciale a acestora. Opt proiecte experimentele sunt incluse în programe ale Departamentului pentru Energie, dintre care cele mai multe utilizează CO2 captat pentru facilitarea extracției de petrol din zăcăminte mature, prin injectarea carbonului în zăcământ.

Potrivit lui Friedmann, va fi dificil să fie reduse emisiile de gaze cu efect de seră și să fie rezolvată problema schimbărilor climatice fără folosirea tehnologiilor de captare și stocare a emisiilor de carbon.

„Este o tehnologie pe care pur și simplu trebuie să o avem”, a explicat Friedmann.

Friedmann spune că fiecare etapă a procesului: captare, compresie și transport, injectare și stocare – a fost prezentat și demonstrat individual și a adăugat că aplicațiile industriale ale captării și stocării emisiilor de dioxid de carbon funcționează în toată țara.

Proiectele experimentale care vor aduce la lumină a doua generație de tehnologii pentru captarea și stocarea emisiilor de dioxid de carbon vor apărea, cel mai probabil, în următorii doi ani, a spus Friedmann.

Banii contează

„Considerăm că rolul nostru primordial este să facem posibilă reducerea costurilor pe măsură ce acestea intră pe piață”, a completat oficialul.

Friedmann a fost de acord, în răspunsul la întrebarea unui membru al Comisiei, că holdingurile de utilități probabil nu ar investi în tehnologii de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon fără a fi obligate prin lege să o facă.

Un alt membru al forului legislativ a menționat că nu numai provocările tehnologice stau în calea unei acceptări mai largi a captării și stocării emisiilor de dioxid de carbon.

„A arăta că ai toată tehnologia de captare și stocare a emisiilor de dioxid de carbon nu e suficient ca să devină standard național al producției de energie pe bază de cărbune”, a spus el. „Dacă centralele pe cărbune costă prea mult, nimeni nu le va mai construi. Costurile energiei vor crește, ceea ce va face să le fie mai greu familiilor și producătorilor din SUA să fie competitivi”, a conchis el.

Sprijin similar cu cel pentru regenerabile

În același timp, parlamentarii europeni și-au propus să crească finanțarea penru tehnologia care ar reduce radical emisiile de dioxid de carbon produse de centrale, relatează RTCC.

Tehnologiile de captare și stocare a emisiilor de CO2 au nevoie de același nivel de sprijin financiar ca cel acordat energiei regenerabile, dacă cei mai mari emitenți de noxe vor să continue să funcționeze, dar în același timp să reducă nivelurile de gaze cu efecte de seră, potrivit unei moțiuni a Parlamentului European.

Parlamentarii europeni au votat în majoritate covârșitoare o moțiune depusă de un deputat britanic, Chris Davies, care a susținut că statele membre trebuie să asigure subvenții în valoare de miliarde de euro pentru captarea emisiilor de CO2, echivalentul celor acordate producătorilor de energie regenerabilă.

„Singurul mod prin care UE va atinge ținta de reducere a emisiilor de CO2 cu 80% până în 2050 este lansare tehnologiei de captare și stocare a emisiilor de CO2. Va fi nevoie de bani mai mulți din partea guvernelor, nu de resturi de pe fundul sacului, așa cum a fost cazul până acum”, a spus Davies pentru RTCC.

Schemă de tranzacționare disfuncțională

Prețurile mici ale carbonului în schema de tranzancționare a certificatelor de emisii a UE, în prezent puțin sub 5 euro, nu au fost de natură să stimuleze financiar companiile de utilități și industria grele în a investi în tehnologia care captează, stochează și depozitează sub pământ emisiile de gaze cu efect de seră.

Companiile energetice spun că ar avea nevoie de un preț al certificatelor de emisii de CO2 de cel puțin 37 de euro pentru ca tehnologia să fie viabilă din punct de vedere economic în primele faze.

În plus, companiile de utilități au renunțat la planurile de a investi în aceste tehnologii, din cauza nivelului ridicat al costurilor inițiale și insuficienței subvențiilor.

„Pe lângă industria energetică, trebuie să convingem industriile grele, precum cea a cimentului, să introducă tehnologie de captare a emisiilor de CO2, dar companiile nu o vor face niciodată din proprie inițiativă. Nimeni nu vrea să aibă pierderi”, a spus Davies.

Parlementarii europeni au dat 521 de voturi „pentru” și 141 „împotrivă” moțiunii inițiate de Davies, cu o săptămână înainte ca Executivul comunitar să lanseze pachetul de politici menite să reducă în continuare emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Mai multă flexibilitate

Renunțarea la țintele procentuale fixe privind majorrea ponderii energiei produse din surse regenerabile în mixul energetic al Statelor UE ar putea reprezenta un sprijin pentru tehnologia de capturare și stocare a emisiilor de CO2, spun specialiști în politicile privitoare la schimbările climatice.

Țări precum Marea Britanie susțin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până la sfârșitul următoarei decade, dar vor flexibilitate în modul în care aceste ținte vor fi atinse, de exemplu și prin folosirea capacităților nucleare și captarea emisiilor de CO2.

Oamenii de știință din domeniul schimbărilor climatice spun tehnologia de capturare și stocare a emisiilor de CO2 este singurul mod prin care lumea poate limita creșterea temperaturilor, continuând totodată să utilizeze cărbune pentru generarea de electricitate.

Se estimează că, până în 2020, cărbunele va lua locului petrolului ca sursă dominantă de energie a lumii.

Pro și contra

Susținătorii tehnologiei de captare și stocare a emisiilor de CO2 spun că înmulțirea schemelor-pilot de subvenționare în Europa va ajuta la reducerea costurilor acesteia, făcând-o mai ușor de introdus în țări în curs de dezvoltare.

IEA a spus că este nevoie de sute de astfel de proiecte până la sfârșitul deceniului următor și de mii până la jumătatea secolului, pentru atingerea țintelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Criticii captării emisiilor de CO2 spun că procesul nu a fost încă testat pe scară largă. Susținătorii tehnologiei dau ca exemple proiecte noi, cum ar fi Boundary Dam din Canada, care a fost pus în funcțiune anul acesta.

Dacă este realizată pe scară largă captarea emisiilor de CO2, procesul ar putea să ajungă în final mai ieftin decât generarea de energie din centrale nucleare sau eoliene, a spus Davies.

Pe de altă parte, grupurile de lobby din domeniul protecției mediului susțin că stocarea emisiilor de C2 reprezintă un truc convenabil al industriei carbonifere pentru a evita efectele fluctuațiilor de preț la combustibili fosili.

Tag Cloud