FMI nu este de acord cu reorganizarea producţiei de energie în companii care să utilizeze mai multe tipuri de resurse (Agerpres)
- Detalii
- Publicat în 16 January 2014
Fondul Monetar Internaţional se opune intenţiei Guvernului de a reorganiza sectorul producţiei de electricitate de stat în companii care să utilizeze mai multe resurse energetice, nu doar câte una, ca în prezent, au declarat, joi, pentru Agerpres, surse din domeniu.
"Oficialii FMI nu au venit cu vreun argument, ci pur şi simplu se opun. Cei din Departamentul pentru Energie au arătat că în toată Europa există companii care utilizează un mix de resurse, nu mai există nicăieri companii doar cu o sursă, cum sunt la noi Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi complexurile energetice. De câte ori a fost vorba de acest proiect, cei de la FMI s-au opus şi nu spuneau decât că este necesară privatizarea majoritară a acestor companii. Listarea unor pachete minoritare este o concesie pe care ne-au acordat-o, întrucât ei au cerut încă de anii trecuţi privatizarea majoritară", au spus sursele citate.
Anterior, tot joi, în cadrul unei conferinţe, ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat că Departamentul pentru Energie nu a renunţat la planul de reorganizare a sectorului producţiei de energie în mai multe companii care să utilizeze un mix de resurse energetice.
"Nu am renunţat şi n-o să renunţ niciodată la mixul energetic", a spus ministrul, întrebat care sunt planurile sale în acest sens.
La aceeași conferință, directorul general al Complexului Energetic Oltenia a declarat că CE Oltenia vrea să-şi formeze un mix de resurse pentru producţia de energie şi că urmăreşte ca, pe viitor, să achiziţioneze hidrocentrale.
"Intenţia noastră este să facem lobby, astfel încât să putem prelua, prin achiziţii, capacităţi hidro, prin care să ne realizăm vârfurile de sarcină", a spus Ciurel.
Hidrocentralele pot fi pornite şi oprite foarte uşor, spre deosebire de termocentralele pe cărbune, astfel că centralele pe apă pot realiza foarte bine echilibrarea producţiei de energie a unei companii.
"Intenţia noastră asta este: să avem un mix de energie", a completat Laurenţiu Ciurel.
În acest moment, sectorul producţiei de energie de stat este împărţit în mari producători care folosesc apa - Hidroelectrica, sursele nucleare - Nuclearelectrica, cărbunele - Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, centrale pe gaze - precum Electrocentrale Bucureşti.
Totodată, Niţă a anunţat, în aceeaşi conferinţă, că Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate la bursă în iunie, iar Complexul Energetic Oltenia, în octombrie.
Însă în calendarul agreat cu FMI în urma ultimei vizite, cea din noiembrie 2013, listarea CE Oltenia fusese stabilită tot pentru vara anului 2014.
"FMI nu a agreat încă amânarea listării Complexului Oltenia pentru luna octombrie. Vom discuta pe această temă la următoarea vizită a FMI, care începe peste o săptămână", au mai spus sursele menţionate.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional va vizita Bucureştiul în perioada 21 ianuarie - 5 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, care a fost aprobat în 27 septembrie 2013, a declarat, joi, reprezentantul rezident al FMI în România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa.
"Misiunea FMI va discuta cu autorităţile române recentele evoluţii economice şi priorităţile în reformele economice. De asemenea, vor fi discutate măsurile de compensare a deficitului de venituri în urma amânării cu trei luni a majorării accizei la combustibil, astfel încât să se asigure ţinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a precizat acesta.
Potrivit unui comunicat al Fondului Monetar Internaţional, misiunea FMI, condusă de Andrea Schaechter, se va desfăşura în comun cu echipele de experţi ai Uniunii Europene şi ai Băncii Mondiale. Aceştia se vor întâlni, pe lângă autorităţi, cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor oamenilor de afaceri, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.