Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue12032024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Energia în zona euro s-a ieftinit cu 9% în ianuarie, ceea ce a dus la cea mai mare inflație negativă de la înființarea monedei unice europene, de -0,6%

Energia în zona euro s-a ieftinit cu 9% în ianuarie, ceea ce a dus la cea mai mare inflație negativă de la înființarea monedei unice europene, de -0,6%

euro deflatie

Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% în luna ianuarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Evoluţia, determinată de scăderea cu 8,9% a preţurilor la energie, a depăşit estimările analiştilor, care anticipau că zona euro a înregistrat în ianuarie o inflaţie anuală de -0,5%.

Un nivel similar al inflaţiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice.

Aceasta este a doua lună consecutivă de scădere a preţurilor de consum din zona euro, după ce, în luna decembrie a anului trecut, rata inflaţiei a coborât în teritoriu negativ pentru prima oară după septembrie 2009, preţurile de consum scăzând cu 0,2%. Atunci, prețurile la energie au scăzut în termeni anuali cu 6,3%.

Inflaţia s-a situat la -1,5% în luna ianuarie 2015 în Spania, în timp ce Germania a înregistrat inflaţie negativă, de -0,5%, pentru prima oară în ultimii cinci ani.

Săptămâna trecută, Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat că instituţia va lansa în luna martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Draghi a explicat că programul va contribui la revenirea inflaţiei către nivelul de 2%.

De asemenea, Benoit Coeure, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat că programul de achiziţii va dura atât timp cât este necesar pentru ca rata inflaţiei din zona euro să accelereze spre ţinta de 2% asumată de BCE.

Cotaţiile petrolului au scăzut anul trecut cu aproape 50%, după ce OPEC, dominată de Arabia Saudită, a refuzat să reducă producţia de țiței a organizaţiei, în contextul unui surplus de petrol la nivel mondial datorat, printre altele, creşterii producţiei de petrol de şist din SUA.

Companiile petroliere din România au redus preţul fără taxe la carburanţi cu aproximativ 20%, la fel ca în alte state din Europa, în urma scăderii semnificative a preţului petrolului, a declarat, recent, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

"Vedem o scădere a preţului fără taxe la combustibil de 20%, similar cu cele pe care le vedem în alte state. Nu pare să fie diferit comportamentul companiilor din România faţă de piaţa benzinelor din alte ţări", a explicat Chiriţoiu, întrebat despre comportamentul companiilor petroliere din România în contextul ieftinirii petrolului.

Tag Cloud