Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Benzina BNR anticipează o reducere a prețului combustibililor cu 4,4% la finalul lui 2016 și cu 2,3% în 2017

BNR anticipează o reducere a prețului combustibililor cu 4,4% la finalul lui 2016 și cu 2,3% în 2017

Preț PetrolBanca Națională a României (BNR) estimează, în raportul asupra inflației, prezentat marți, că prețul combustibililor se va reduce cu 4,4% până la finalul acestui an și cu alte 2,3 procente până la finalul lui 2017.

Ca argumente în susținerea propriilor anticipații, BNR invocă atât dinamica anuală negativă a prețului petrolului în prima parte a intervalului de prognoză, cât și reducerea în două etape a cotei standard a TVA și eliminarea supraaccizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2017.

BNR a revizuit considerabil, cu aproximativ 17 dolari pe baril, prețul petrolului Brent luat în calcul în raportul asupra inflației prezentat marți. Față de raportul din noiembrie, care estima un preț mediu al barilului de petrol Brent pentru acest an de 54,22 dolari, în raportul din februarie, prețul mediu al barilului de petrol estimat de experții BNR a fost coborât la 37,39 dolari. Și prețul mediu al petrolului estimat de BNR pentru 2017 a suferit modificări, el fiind redus de la 58,63 la 44,37 dolari pe baril.

“Dinamica anuală a prețurilor combustibililor este anticipată a se menține în teritoriul negativ pe parcursul întregului interval de prognoză, atingând -4,4 la sută la sfârșitul anului 2016, valoare revizuită în jos cu 2,1 puncte procentuale față de proiecția precedentă, și -2,3 la sută la finele anului 2017. În sensul scăderii prețurilor asociate acestei grupe de produse acționează reducerea în două etape a cotei standard a TVA, eliminarea supraaccizei la carburanți (1 ianuarie 2017), precum și dinamica anuală negativă a prețului petrolului în prima parte a intervalului de prognoză. Influențe de sens contrar pe parcursul anului curent sunt asociate unei traiectorii preconizate în ușoară depreciere a cursului EUR/USD, cu impact nefavorabil asupra cotației leului în raport cu dolarul SUA și, implicit, asupra prețurilor în lei ale acestei categorii de produse. Pentru anul viitor contribuții pozitive la evoluția prețurilor combustibililor provin din partea anticipării unei dinamici anuale pozitive a cotațiilor petrolului și a reînscrierii așteptărilor privind inflația pe o pantă crescătoare.”, se precizează în Raportul asupra inflației.

DInamica prețului combustibililor

În urma revizuirii estimărilor privind prețul internațional al petrolului, a fost modificat și impactul combustibililor în rata anuală a inflației estimată pentru 2016 (de 1,4%), de la -0,2% la -0,4%. Impactul deflaționist al combustibililor a fost păstrat și pentru rata anuală a inflației din 2017 (de 3,3%), acesta fiind estimat de BNR însă la doar -0,2% pentru anul viitor.

În ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a inflației a rămas în teritoriu negativ, însă nivelul atins în decembrie, de -0,9 la sută, s-a situat cu 0,8 puncte procentuale peste cel de la finele trimestrului anterior (-1,7 la sută). Potrivit BNR, atenuarea în trimestrul IV a valorii negative a ratei anuale a a fost cauzată de dinamica anuală a prețurilor combustibililor: declinul din trimestrul IV 2015 al cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale a fost de mult mai mică amploare decât cel înregistrat în trimestrul corespunzător al anului anterior.

ISARESCU

 

Tag Cloud