Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prăbușirea cotațiilor la țiței duce la scăderea prețurilor de consum în zona euro pentru prima dată din 2009 încoace

Prăbușirea cotațiilor la țiței duce la scăderea prețurilor de consum în zona euro pentru prima dată din 2009 încoace

euro deflatie

Inflația anuală din zona euro a intrat în teritoriu negativ pentru prima dată din 2009 încoace, indicele prețurilor de consum scăzând cu 0,2% în decembrie 2014 față de decembrie 2013, ca urmare a reducerii anuale cu 6,3% a prețurilor la energie, determinată de deprecierea cu 50% a cotațiilor internaționale la țiței anul trecut.

"Inflația anuală negativă din zona euro din decembrie 2014 este determinată de scăderea prețurilor la energie (-6,3% în decembrie 2014, față de -2,6% în noiembrie 2014), în timp ce prețurile rămân stabile la alimente, alcool și tutun (0,0% în decembrie 2014, față de +0,5% în noiembrie 2014) și bunuri industriale non-energetice (0,0% în decembrie 2014, față de -0,1% în noiembrie 2014). Singura scumpire anuală este așteptată la servicii (+1,2% în decembrie 2014)", se arată într-un comunicat la Eurostat.

Inflația anuală core, care nu ia în calcul prețurile volatile, respectiv pe cele la energie, alimente, alcool și tutun, s-a majorat cu 0,8% în decembrie 2014.

Unde se oprește deprecierea țițeiului?

Ultima oară când rata anuală a inflației din zona euro a intrat în teritoriu negativ a fost în 2009, când economia europeană se confrunta cu recesiunea care a urmat crizei financiare determinate de prăbușirea Lehman Brothers. De această dată, principala cauză a reducerii prețurilor de consum a fost prăbușirea cotațiilor internaționale la țiței, cu circa 50% pe parcursul anului trecut, la care se adaugă creșterea economică anemică a Euroland.

Petrolul Brent, etalon pe piața europeană și pe mai mult de jumătate din piețele globale, a scăzut în această dimineață pentru prima dată sub nivelul de 50 de dolari pe baril in ultimii 6 ani. Ultima dată când Brent-ul era cotat sub 50 de dolari pe baril se întâmpla în luna mai a anului 2009, când piețele de capital resimțeau din plin efectele crizei financiare care debutase în 2008.

La ora 10:27, ora României, un baril de petrol Brent era cotat la 49,82 de dolari, în scădere cu 2,51% față de nivelul de 51,1 dolari la care încheiase ziua de ieri. După scăderea de 48% de anul trecut, în prima săptămână a acestui an Brent-ul a pierdut numai puțin de 11 puncte procentuale.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a pierdut la rândul său 2,02%, tranzacționându-se la 46,96 $/baril, cu aproape un dolar sub nivelul de 47,93 la care era cotat la începutul ședinței de tranzacționare.

Se încinge tiparnița de bani

Pericolul intrării în deflaţie pune presiune pe guvernatorii Băncii Centrale Europene pentru a adopta noi măsuri de stimulare a economiei.

De altfel, Mario Draghi, preşedintele BCE, a afirmat, la sfârşitul lunii decembrie, că riscul unui declin prelungit al preţurilor, cunoscut sub numele de deflaţie, este limitat, dar nu poate fi exclus.

"Conform logicii BCE, cu inflaţia sub pargul zero şi fără semne concrete că aceasta ar putea accelera, este cazul pentru adoptarea unor noi măsuri de relaxare cantitativă. Întrebare nu pare să mai fie «dacă» BCE va anunţa măsuri de relacare cantitativă, ci «cum» vor fi acestea puse în practică", a afirmat Teunis Brosens, analist al ING Groep, citat de Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE se va întruni în prima şedinţă de politică monetară în 22 ianuarie.

Miercuri, euro a stabilit un nou minim al ultimilor nouă ani faţă de dolar, dar nu a fost afectat semnificativ de publicarea datelor privind inflaţia din zona euro. Astfel, euro a scăzut cu 0,2% în cursul zilei de miercuri, tranzacţionându-se la 1,1863 dolari pe unitate.

Tag Cloud