Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Opoziția UE la înăsprirea legislației elvețiene a imigrației riscă să lase Germania pe întuneric

Opoziția UE la înăsprirea legislației elvețiene a imigrației riscă să lase Germania pe întuneric

Elvetia Germania Blackout

Alegătorii elveţieni au votat în proporţie de 50,3%, în favoarea unei limitări a imigraţiei, în cadrul unui referendumului organizat pe 9 februarie. Concret, acest referendum va pune capăt acordului de liberă circulaţie a persoanelor semnat cu UE, care a însemnat o imigraţie masivă a europenilor în Elveţia. În replică, UE a anunțat că suspendă, printre altele, negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate în această ţară.

De aici începe nebunia. Asta pentru că Elveția este esențială pentru strategia energetică a Europei, iar fără Țara Cantoanelor, Germania riscă chiar să-și vadă compromise planurile de înlocuire graduală a centralelor nucleare și a altor facilități de producție de energie din surse fosile cu centrale regenerabile, scrie Die Welt.

Potrivit ministrului elveția al Energiei, Doris Leuthard, în urma referendumului, pot exista repercusiuni în privința integrării Elveției în piața europeană unică de energie. Problema este însă că, din punct de vedere energetic, UE are nevoie de Elveția, nu invers, fiind dependentă de infrastructura energetică elvețiană.

Italia pe întuneric

Acest lucru era, de altfel, limpede încă din 2007, când Bruxelles-ul insista pe lângă Berna să adere la piața unică de energie, iar elvețienii nu manifestau nici un fel de entuziasm în această privință. Iar insistențele UE aveau ca motivație blackout-ul generalizat din Italia din 2003, când aproape întreaga țară a rămas pe întuneric timp de 12 ore, din cauza faptului că linia electrică ce transporta energie din Elveția către Italia a căzut din cauza unei furtuni puternice.

UE vroia să integreze Elveția în piața unică europeană de energie pentru ca, în cazul unor incidente similare, Italia să poată primi curent electric din Franța, prin intermediul rețelei elvețiene de transport. Italia, care și-a închis toate cele patru centrale nucleare după tragedia de la Cernobîl din 1986, este dependentă de importul de electricitate din Franța.

Potrivit operatorului elvețian de transport și rețea Swissgrid, prin Elveția tranzitează 11% din totalul fluxului european de energie electrică.

Se chinuie de 6 ani

UE și Elveția negociază de 6 ani semnarea unui tratat în domeniul energiei, care să prevadă garantarea accesului liber la rețea a fluxurilor de energie din ambele direcții, precum și reguli privind tarifele și plățile pentru folosirea rețelelor de tranzit.

”Printr-o armonizare a standardelor de siguranță și a conducerii operaționale a rețelelor de transfer trebuie să se evite o congestionare a rețelei. Astfel de congestionări în transport din cauza unei prea mari cantități de curent – împreună cu proasta coordonare a celor două țări – stau la baza blackout-ului italian din 2003”, se afirmă într-un document al Departamentului elvețian pentru afaceri internaționale.

”Placa turnantă energetică” elvețiană este nu numai una din cele mai importante țări de tranzit pentru electricitate în Europa. Este indispensabilă și ca "baterie de stocare" a energiei.

Bateria din Alpi

Mai precis, hidrocentralele din Alpi contribuie substanțial la rezolvarea, cel puțin parțială, a problemei excesului de energie regenerabilă eoliană și solară din toată Europa. De acest lucru profită mai ales Germania.

Potrivit Swissgrid, doar rezervoarele cu pompă din Alpi pot stoca 1.400 MW, echivalentul producției a două centrale nucleare. Sunt în construcție facilități care pot crește capacitatea de stocare cu încă 3.000 MW.

Landurile germane Baden-Württemberg și Bavaria trebuie să-și înlocuiască pînă în 2022 centralele atomică cu facilități de producție de energie regenerabilă, cu binecunoscuta lor problemă de intermitență. Ceea ce ar fi foarte greu de realizat fără "bateria" alpină elvețiană: în Germania, ecologiștii se opun încă cu succes construirii de noi rezervoare cu pompă în munți.

Germania – salvată energetic de Elveția

Cît de importantă este Elveția pentru siguranța aprovizionării în Germania se vedea deja de la începutul lui 2012. Atunci, numeroase centrale germane electrice pe gaze trebuiau să fie debranșate, din lipsă de combustibil din Rusia. Pentru că n-au putut fi înlocuite cu centrale nucleare, din cauza schimbării de politică energetică a Berlinului în defavoarea energiei atomice, Bavaria și Baden-Württemberg au fost foarte aproape de un blackout.

Jurnaliștii de la Die Welt susțin că dețin documente care dovedesc că, în cel mai înalt punct al crizei de alimentare cu energie din februarie 2012, operatorul german de transport și rețea a luat legătura cu compania omoloagă elvețiană, Swissgrid, pentru a cere o rezervă de urgență de 300 MW, pentru a evita blackoout-ul în ultimul moment. Prețul a fost de 3.000 de euro/MWh, cam de 50 de ori mai mare decât cotația de pe burse din acel moment.

Germania va avea nevoie, probabil, tot mai des de astfel de ajutor de la vecini, dacă Bavaria și Baden-Württemberg se vor alimenta în proporție tot mai mare cu energie electrică intermitentă din surse regenerabile. Tocmai de aceea, traderii specializați sunt literalmente îngroziți de spectrul izolării energetice a Elveției.

"Un acord energetic între UE și Elveția ar fi fost important pentru cuplarea piețelor de energie și pentru coordonarea reglementărilor și procedurilor operaționale ale celor două părți, mai ales din perspectiva țărilor net importatoare de energie electrică, cum este Italia. Regretăm foarte mult suspendarea negocierilor pentru acest acord", a declarat Barbara Lempp, șefa Asociației Traderilor de Gaze și Electricitate din Germania (EFET).

Tag Cloud