Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Azi se decide când încep săpăturile South Stream la sud de Dunăre. Şeful Gazprom soseşte la Sofia

Azi se decide când încep săpăturile South Stream la sud de Dunăre. Şeful Gazprom soseşte la Sofia

South Stream

Alexei Miller, CEO al gigantului rus Gazprom este aşteptat azi la prânz la Sofia pentru a discuta despre începerea South Stream. Mulţi experţi sunt de părere că o extensie a acestui gazoduct este singura variantă serioasă pentru România, la gazele transportate prin Ucraina. Nu e clar însă când vor începe săpăturile în Bulgaria (promise a începe în decembrie anul trecut şi apoi în vara aceasta) pentru că încă nu s-au acordat nici avize de mediu şi nici de construcţie.

Ultima varianta vehiculată pentru începerea săpăturilor pe teritoriul Bulgariei pentru acest gazoduct deţinut jumătate de Gazprom este finalul acestui an. Dacă această ultimă “modificare a modificărilor” mai vechi va fi respectată, gazul din South Stream ar urma să treacă prin Bulgaria începând cu anul 2015.

În ţara de la sud de Dunăre, dezbaterea publică a evaluării impactului asupra mediului a început şi acoperă 39 de municipalităţi pe teritoriul cărora gazoductul va trece, cel puţin după planurile actuale.

După căderea variantei  cu Nabucco, „România va opta în favoarea South Stream, pentru că altă alegere nu mai are”, consideră analistul azer Ilgar Valizade, citat de agenţia Regnum. Pe de altă parte, dacă South Stream nu mai are concurent, nu e clar cât de avantajoase vor fi gazele ruseşti transportate prin Marea Neagră versus cele pe care le primim acum via Ucraina.

Lansarea oficială a proiectului a fost făcută în decembrie în prezenţa lui Vladimir Putin, în apropierea staţiunii Anapa, de pe malul Mării Negre. Proiectul de 2.380 de kilometri ar trebui să permită Rusiei să livreze anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către Europa. Gazoductul Rusiei va fi construit pe sub Marea Neagră până în Bulgaria, după care va tranzita Serbia, Ungaria, Slovenia şi Italia.

Gazprom a mai dat în folosinţă în nordul Europei în 2011 gazoductul Nord Stream, construit pe sub Marea Baltică. Acesta are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, capacitate care urmează să fie suplimentată.

Tag Cloud