Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Cât de “nepericulos” e Chevron? După incendiile din America la rafinăriile companiei, e acuzată de neglijarea cu bună ştiinţă a normelor de siguranţă. În România, Dafora va fora pentru Chevron din toamnă, la Bârlad

Cât de “nepericulos” e Chevron? După incendiile din America la rafinăriile companiei, e acuzată de neglijarea cu bună ştiinţă a normelor de siguranţă. În România, Dafora va fora pentru Chevron din toamnă, la Bârlad

z Chevron

Ca urmare a exploziilor precum cele de la rafinăriile Chevron din Richmond sau Utah din America, petrecute în anii din urmă, americanii au făcut un raport care a investigat cauzele producerii incidentelor, raport care a implicat şi investigaţii de stat şi federale. Guvernatorul Jerry Brown a solicitat în acest sens asistenţă Labor Occupational Health Program (LOHP). Printre altele, raportul arată că în cazul unuia dintre incidente, Chevron a "amânat în mod repetat", înlocuirea părţii corodate a unei conducte care ar fi putut fi una dintre cauzele incendiului.

„Unul dintre lucrurile pe care ancheta le-a arătat a fost că de-a lungul a 10 ani, Chevron Corporation a ignorat ceea ce a indicat Consiliul de Securitate Chimică la cel puţin 6 recomandări făcute chiar de personalul tehnic propriu Chevron”, a declarat Michael P. Wilson, directorul LOHP. Era vorba de recomandări precum actualizarea metalurgiei conductelor, a calităţii metalului sau calitatea inspecţiilor ţevilor.

„Chevron a fost informat în mod corespunzător de mai multe ori de către lor personal tehnic propriu, şi au ales să ignore acest lucru de cel puţin 6 ori în 10 de ani”, a precizat Wilson.

Dacă toate acestea se vor dovedi suficient fundamentate sau doar simple acuzaţii rămâne de văzut. Până una alta, doar pentru incendiul de la Richmond , compania a fost amendată cu un milion de dolari şi a cheltuit 10 milioane de dolari pentru investigaţiile sau îngrijirile medicale ale oamenilor din zonă afectaţi de incident. Bani pe care Chevron… îi face la loc în câteva ore. Una dintre principalele probleme care se pune este însă aceea a minimizării riscurilor de accidente. Iar dacă tocmai în SUA, respectarea normelor de siguranţă de către marile companii din domeniul energetic este pusă, fie şi uneori, sub semnul întrebării, oare cât de capabilă este România să controleze astfel de lucruri. Şi asta pentru că pare problematic şi în SUA.

Referindu-se la industria petrolieră, Wilson susţine că „Industria chiar suferă de lipsă de transparenţă. Nimeni nu este atât de sus încât să vadă ce se întâmplă cu adevărat la rafinării”. Până la urmă, cam fiecare domeniu energetic îşi are riscurile sale, de la minier la gaze sau nuclear. Problema nu este aceea de a nu se face investiţii ci aceea de a se minimiza sau a se vrea minimizarea riscurilor.

Vorbim de o industrie bănoasă, unde eventualele „amenzi” aproape că nu se ştie cât de mari ar trebui să fie pentru a minimiza riscurile. Principalul loc unde trebuie umblat în astfel de situaţii este la interzicerea licenţelor în cazul în care se persistă în probleme, sugerează directorul LOHP.

Revenind la România, după ce Chevron a obţinut în 11 iulie, acordul de mediu pentru amplasarea sondelor de foraj şi explorarea gazelor de şist în trei zone din judeţul Vaslui, Dafora a anunţat azi că a semnat un contract pe patru ani cu Chevron pentru servicii de foraj în zona Bârlad începând din această toamnă. Contractul include săparea de sonde conform programului de explorare al companiei americane.

Chevron s-a clasat şi în acest an pe locul al treilea în topul "Fortune 500" al celor mai mari companii din lume. Gigantul american a avut venituri nete de circa 26,2 miliarde de dolari, al doilea cel mai bun rezultat din istoria companiei, după cele de 26,2 miliarde de dolari din anul 2011.

Tag Cloud